Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci se nemusí bát, že neseženou práci

Vysokoškoláci se nemusí bát, že neseženou práci


23.04.2010, Petr Svoboda


Vysokoškolákům ani do budoucna nehrozí, že by měli problém se získáním zaměstnání. Vyplývá to ze studií Masarykovy univerzity v Brně o uplatnění absolventů a Univerzity Karlovy v Praze o postavení a uplatnění vysokoškolsky vzdělaných lidí. I přes prudce rostoucí počet absolventů i mírný růst nezaměstnanosti vysokoškoláků z necelých dvou procent na počátku loňského roku na tři procenta v posledním kvartálu stejného roku je situace vysokoškoláků na pracovním trhu dobrá.

"Postavení vysokoškoláků na trhu práce je v Česku oproti jiným zemím mimořádně výhodné, v podstatě nejlepší v Evropě," uvádějí Jaroslav Nekuda a Tomáš Sirovátka z Masarykovy univerzity v Brně. V průběhu roku 2009

hledalo místo 15 400 vysokoškoláků, což je stejný počet jako v roce 2006.

Vzhledem k tomu, že podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí každý rok stoupá, procentuálně jejich nezaměstnanost dokonce poklesla. A podobně je tomu i u čerstvých absolventů. Bez práce jich bylo jak v roce 2005, tak i loni lehce přes 2100. A přestože se dá v letošních statistikách očekávat mírný nárůst nezaměstnanosti, s uplatněním na trhu práce by neměli mít absolventi ani vysokoškoláci problém, což potvrzuje i Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání. "Trh práce bude i přes určité dočasné přehřátí vysokoškoláky ještě dlouhou dobu potřebovat, jejich stavy jsou poddimenzovány," říká Vojtěch.

Oproti minulým letům ale budou vysokoškoláci častěji pracovat na jiných místech, než k jakým je předurčuje jejich vzdělání. Týkat se to bude především absolventů. "Trh práce je bez problému absorbuje, ale jinak, než si představují," míní Vojtěch. Na řadu vysokoškoláků tak čekají v blízké budoucnosti rekvalifi- kační kurzy. Ještě v roce 2006 našlo místo v oboru devadesát tři procent absolventů, v následujících letech se však budeme blížit spíše evropskému průměru okolo osmdesáti procent.

A vysokoškoláci se budou muset smířit i s nižšími platy, jak již před časem ve studii o postavení vysokoškoláků na pracovním trhu upozornili Jan Koucký a Martin Zelenka ze Střediska vzdělávací politiky Univerzity Karlovy. Vzroste i cena kvalitního vzdělání v nejvíce poptávaných, především technických oborech.

Podle Nekudy se Sirovátkou se však prohloubily oborové rozdíly v nezaměstnanosti. Nejnižší je u zdravotníků. Problémy s uplatněním nemají ani právníci či pedagogové. Nejvíce se krize dotkla ekonomických oborů. Avšak i zde stále platí, že si absolventi ekonomických škol hledají místa vcelku bez potíží.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze