Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademici vyzvali k rezignaci šéfa grantové agentury Matějů

Akademici vyzvali k rezignaci šéfa grantové agentury Matějů


23.04.2010, (map, ČTK)



Ostrá kritika Grantové agentury ČR zazněla na čtvrtečním zasedání sněmu Akademie věd ČR.

Podle předsedy akademie Jiřího Drahoše se pracovníci agentury chovají k žadatelům o dotace arogantně a špatná úroveň přípravy soutěží o granty vede k pochybnostem o jejich korektnosti. Matematik Jiří Rákosník, který měl léta na starosti hospodaření akademie, dokonce vyzval šéfa agentury Petra Matějů k rezignaci. Odůvodnil to tím, že svou funkci nezvládá.

Rákosníkova výzva sklidila bouřlivý potlesk přítomných členů sněmu. "Čekal jsem, že to provedou, ale nebudu to komentovat," řekl k tomu Matějů.

Ten byl jako člen vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace též spolutvůrcem nového systému hodnocení vědecké práce a jeho obhájcem. Systém kritizuje ale většina vědců.

Grantová agentura byla ustanovena v polovině roku 1992 jako nezávislá instituce podporující základní vědecký výzkum. Rozdělené částky přesahují miliardu korun ročně.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze