Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: Pokud budou půjčky, je školné rozumná věc

Rektoři: Pokud budou půjčky, je školné rozumná věc


20.04.2010, Jana Machálková


Zatímco mnoho politiků nechce o zavedení školného na univerzitách ani slyšet, rektoři vysokých škol, které HN oslovily, by s vybíráním poplatků od studentů až takový problém neměli. Nebrání se mu, pokud školné budou doprovázet dostupné studentské půjčky a stipendia.


"Myšlenku odloženého školného jsem vždy považoval za správnou, pokud je doplněna o pomoc sociálně slabším studentům," říká například rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Rais.


Podobně mluví i rektor ČVUT v Praze Václav Havlíček: "Jakoukoli formu školného považuji za užitečnou jednak z hlediska větší motivace studentů a jednak z hlediska pomoci v řešení hlubokého podfinancování terciárního vzdělávání v České republice," řekl Havlíček.


Stipendia pro nejlepší


Podle něj by se však vysokým školám se zavedením školného neměl krátit příspěvek, které jim na provoz posílá stát. Poplatky by také z vysokoškolského studia neměly vyřadit studenty ze sociálně slabších rodin.


"Za jedinou smysluplnou variantu považuji situaci, kdy výborným studentům bude celé školné vráceno ve formě prospěchového stipendia, pro studenty mírně nadprůměrné bude touto formou vrácena podstatná část," uvedl Havlíček.


Podle rektora VUT Raise by školné zajistilo větší motivaci studentů i učitelů, čímž by se zvýšila kvalita výuky. "Posluchač za svoje peníze vyžaduje výrazně vyšší kvalitu výuky a dalších doplňkových služeb ze strany univerzity," řekl Rais. Pokud by prošel návrh ODS, která chce zavést odložené školné s maximální hranici 20 tisíc korun ročně, dovede si Rais představit vybírat tuto nejvyšší možnou částku na fakultách, o které je enormní zájem - tedy například o Fakultu architektury nebo informatiky.


Ostatní fakulty, u kterých není takový převis poptávky, by se podle Raise mohlo školné pohybovat mezi pěti až deseti tisíci korunami za akademický rok. Částku dvacet tisíc korun za akademický rok považuje za rozumnou i rektor ČVUT Havlíček: "Kryla by pro různé obory deset až padesát procent skutečných nákladů studia," řekl Havlíček.


Kopicová: Školné nechceme


Se zavedením školného souhlasí i rektor Univerzity Hradec Králové Josef Hynek: "V obecné rovině považuje vedení Univerzity Hradec Králové spoluúčast studentů za nezbytnou. Současně však zdůrazňuje, že jakákoliv forma školného nesmí znamenat překážku na cestě ke vzdělání," napsal Hynek v e-mailu.


Ministerstvo školství, vedené Miroslavou Kopicovou, už v únoru oznámilo, že za současné situace školné doporučovat nebude. Podle ministryně se musí nejdříve připravit systém stipendií a půjček. V prosincovém průzkumu ministerstva školství totiž polovina vysokoškoláků uvedla, že už za současné situace nemá dostatek peněz na své studium a necelá pětina sdělila, že jejich studium neúměrně zatěžuje rozpočet rodiny.









Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze