Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Duben 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti, kteří skutečně chtějí učit

Pedagogická fakulta UK rozšiřuje nabídku kombinovaného studia nedostatek kvalifikovaných učitelů je dlouhodobým problémem našeho školství. Jednou z možností, jak tuto situaci částečně řešit, je pestrá nabídka kombinovaného studia.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Světostroj se rozjíždí

Nejsložitější přístroj, jaký kdy člověk vytvořil, funguje. Urychlovač částic Large Hadron Collider (LHC) v přepočtu za 84 miliard korun, který je umístěn sto metrovů pod Ženevou, byl minulé úterý uveden do provozu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařskou fakultu povede M. Červinka

Novým děkanem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové bude současný proděkan pro vědu a výzkum a přednosta Ústavu lékařské biologie a genetiky Miroslav Červinka. Z trojice kandidátů ho včera vybrali členové akademického senátu fakulty. Do funkce by Červinka měl nastoupit 1. září. Nový děkan povede školu do roku 2014.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 1. Lékařská fakulta UK je ve sporu s ministerstvem zdravotnictví

1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy se dostala do sporu s ministerstvem zdravotnictví. Úřad totiž zrušil výběrové řízení za několik desítek milionů korun, do kterého se fakulta přihlásila. Jenže byla jediným uchazečem. V děkanovi fakulty takové jednání úředníků prý vzbuzuje vážné pochybnosti o transparentnosti výběrového řízení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Událostí roku je návrat CIAF

Hradec Králové – Show plná humoru v atmosféře podobné udělování filmových Oscarů. Tak vypadalo včera večer slavnostní předávání výročních cen města za loňský rok v artkině Centrál.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Magistrů je moc, ministerstvo a praxe chtějí spíš bakaláře

Chceme kvalitní, pružné a profesně zaměřené vysokoškoláky, říkají zástupci zaměstnavatelů. A mají na mysli absolventy bakalářských oborů, kteří nejsou nedopečenými magistry, ale komplexně připravenými osobnostmi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražský Majáles už za měsíc

Ještě tři dny mají pražští studenti na to, aby se přihlásili do boje o titul krále Pražského Majálesu 2010.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Robot srdečním operatérem

První školící středisko v Evropě, kde se lékaři učí operovat srdeční arytmii za pomoci speciálního robota, otevřely společně IKEM a pražská Nemocnice Na Homolce. Šetrná metoda se obejde bez skalpelu a pacient je celou dobu při vědomí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ROBOTI SPRAVÍ SRDCE

Odborníci z Fyziologického ústavu 1. Lékařské fakulty UK včera zahájili činnost prvního evropského tréninkového programu Robotizace v kardiologii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Loučení s Dukou: dostal cenu

HRADEC KRÁLOVÉ Červený koberec, čestná stráž, limuzíny přijíždějící před slavnostně vyzdobené kino. Šampaňské a světla. Hradec Králové ve středu večer uděloval výroční ceny. Po loňském večeru ve Filharmonii letos organizátoři zvolili oddychovější filmový styl, tentokrát v kině Centrál. Večer byl současně holdem končícímu hradeckému biskupovi Dominiku Dukovi, který bude novým pražským arcibiskupem. Hradec se s ním rozloučil udělením Ceny dr. Františka Ulricha. Plný sál kina bouřlivě tleskal odcházejícímu biskupovi vestoje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ceny letos rozdali s humorem

Odlehčené moderování, „přenos“ z Los Angeles, satira a pár odlehčených trapasů udělaly z hradeckých cen příjemnou hodinovou show.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Devět vědeckých projektů má šanci na 28 miliard z EU

Mezi devět projektů, které dostanou podporu z osmadvacetimiliardové dotace z evropských fondů, mají podle pondělního vydání týdeníku Euro patřit nejvýkonnější laser světa Extreme Light Infrastructure (ELI) v Dolních Břežanech, Středoevropský technologický institut (CEITEC) v Brně, Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) rovněž v Brně a ostravský projekt IT4Innovations, píše Euro s odvoláním na dva nejmenované zdroje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uplatnění absolventů vysokých škol v ČR na pracovním trhu

Absolventi a nezaměstnaní absolventi 2009 podle vysokých škol a fakult. Tabulka zachycuje absolventy vysokých škol, kteří ukončili studium (úspěšně vykonali poslední státní zkoušku) v období od 1. 5. 2008 do 30. 4. 2009.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědeckou radu Ústavu pro studium totalitních režimů opustili další členové

Vědeckou radu Ústavu pro studium totalitních režimů opustili další členové. Po Jiřím Grušovi a Eduardu Stehlíkovi se vzdal členství v radě také proděkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík a podle nepotvrzených informací z ní odešel i další člen, šéf knihovny Libri prohibity, disident a signatář Charty 77 Jiří Gruntorád. Proč? Nesouhlas se jmenováním nového ředitele Jiřího Pernese.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Další odchody kvůli Pernesovi

V souvislosti se jmenováním Jiřího Pernese ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů se vzdali členství v jeho vědecké radě již nejméně tři lidé.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč máme kila navíc? Obezita nebolí, říká lékař

Proti obezitě se toho u nás zatím mnoho neudělalo, říká Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Akreditační komise přijdou noví lidé

Praha – Mediálně ostře sledovanou Akreditační komisi (AK) čekají změny. Třetině členů totiž končí v září mandát. Současná předsedkyně Vladimíra Dvořáková ale zřejmě své křeslo uhájí i na dalších šest let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Naše svobodné a zlobivé děti

Nejmladší česká generace má čím dál větší volnost a učitelé se ptají, co s tím

Dětský uzel aktuálního dokumentu Miliardová injektáž

Kdo dosáhne na 28 miliard korun z evropských fondů? Právě to oznámí v pátek 9. dubna ministryně školství Miroslava Kopicová na očekávané tiskové konferenci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je to složitější, než jsme čekali

Jaké postavení budou mít lidé, kteří přijdou o titul? Věci jsou ještě složitější, než jsme zpočátku čekali. Zatím se přikláníme k tomu, že je budeme považovat za studenty s nedokončeným studiem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova oslaví 662. výročí založení

Nejstarší středoevropská univerzita, Univerzita Karlova (UK), si ve středu na slavnostním zasedání připomene 662. výročí svého založení. V kalendáři je to datum označeno jako významný den - Den vzdělanosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci si klidně řeknou i o zlatou kliku, míní Jan Vitula

Do Česka přiteče z Evropské unie 40 miliard na vybudování nových vědeckých pracovišť. Podle Jana Vituly, vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU na ministerstvu školství, vznikne v centrech asi 2500 nových pracovních míst. Při sepisování jejich rozpočtů mají ovšem vědci někdy přemrštěné požadavky, míní Vitula.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Břečťanová liga

Chtělo by to ale řádově více peněz, které by se použily především k získání těch nejlepších vědců a pedagogů, a to nejen z Česka. Pokud by se stát nezachoval nečekaně osvíceně, museli bychom to zatáhnout my občané. V USA přitom školné pokrývá jen malou část nákladů škol Břečťanové ligy; většina jde z darů, zejména od úspěšných absolventů. Karlova univerzito, má alma mater, budeš-li se, jak věřím, dále zlepšovat, budeme my, tví bývalí studenti, snad ochotnější na tvou slávu i nějakou korunou přispět.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici otevřeli centrum pro studenty

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy slavnostně otevřela Centrum studijních a informačních služeb pro své studenty. Knihovna byla otevřena za účasti vedení fakulty, univerzity i ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Filozofická fakulta UK má novou knihovnu

Studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se mohou vydat do nové centrální knihovny. Ta byla otevřena v hlavní budově fakulty na Palachově náměstí a je v ní v současné době 170 tisíc svazků a 160 studijních míst.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK udělila univerzitní ceny a medaile

Při slavnostním zasedání, kterým si dnes Univerzita Karlova připomenula 662. výročí svého založení, byly předány také tradiční univerzitní ceny a medaile UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita slaví 662 roky od svého založení

Karlova univerzita dnes slaví 662 let od svého založení. Vznikla v roce 1348 a patří mezi nejstarší univerzity na světě. V současné době má 17 fakult a více než 51 tisíc studentů, což je zhruba 1 šestina všech studentů v České republice. V rámci oslav dnes univerzita pořádá slavnostní zasedání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V krizi hledají čerství absolventi práci těžko, uspějí ti s praxí

Čerství absolventi škol hledají v současné ekonomické krizi práci těžko, uspějí hlavně ti s praxí. Počítá se třeba i neplacená stáž při studiu, mladí lidé se pak mohou prokazovat alespoň malými pracovními zkušenostmi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu MŠMT oznámí, které vědecké projekty dosáhnou na miliardy z Unie

Ministerstvo školství dnes zveřejní, které vědecké projekty dosáhnou s největší pravděpodobností na 28 miliard korun z evropských fondů. Mezi projekty, které prošly mezinárodním hodnocením, je třeba Biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Miliardy na vědu: vyhráno má šest projektů

Celkem šest velkých projektů na vybudování nejmodernějších výzkumných center na mezinárodní úrovni má už nyní téměř stoprocentní jistotu, že získá mi- liardy z Evropské unie. Podle dobře informovaných zdrojů deníku E15 se do užšího výběru dostaly ještě další tři projekty

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unikátní šance pro českou vědu

Dobrá věc, to je například Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, schválený v roce 2008 Evropskou komisí. Počítá se v něm s celkovou sumou přibližně 17 miliard korun pro české projekty. Je tu šance podpořit českou vědu včetně toho, že se do ní zapojí i kapacity mezinárodního formátu, šance vytvořit silné, provázané mezinárodní výzkumné týmy, atraktivní i pro budoucí vědeckou generaci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdo nemá diplom, není Čech, hop, hop...

Když nový lídr ODS Petr Nečas během kampaně navštívil úřad práce, snažil se simulovat typického nezaměstnaného: "Je mi padesát let, jsem vyučený, co mi nabídnete?" To je od něj trochu klišé, správně měl říct: "Je mi čtyřiadvacet let, právě jsem dokončil vysokou školu, obor marketing a management.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Boj o miliardy na vědu vrcholí. MŠMT již zná finalisty

MŠMT má za sebou další fázi hodnotícího procesu projektových žádostí podaných do Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Žadatelé jsou o krok blíže dotacím o celkové výši 28 mld. korun.  

Dětský uzel aktuálního dokumentu K hodnocení vědy a výzkumu nejen na 1. lékařské fakultě

Četl jsem několikrát příspěvek profesora Šeda otištěný v Medical Tribune č. 4/2010 z 8. března a přiznám se, že jsem ani po opakovaném čtení nebyl schopen uvěřit, že ho napsal. Nejen pro obsah, ale i proto, že ho znám z řady diskusí o vědě a jejím hodnocení. Protože ale patří k vedení fakulty, s níž jsem celoživotně spjat a pro kterou jsem, myslím, leccos udělal, musím reagovat za svou osobu, protože nechci, aby bylo moje jméno nějak spojováno s duchem jeho článku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzdělanostní ekonomika

Ministryně školství Miroslava Kopicová chystá pro své nástupce ve funkci mnohá doporučení. Týkat se mají nejen státních maturit, ale především reformy vysokých škol a podpory vědy a výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství hodlá investovat 28 miliard do české vědy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy investuje 28 miliard z fondu Evropské unie na podporu české vědy. Ministerstvo společně s domácími a zahraničními odborníky vybralo 38 projektů, které se ucházejí o tuto finanční dotaci, řekla v pátek ministryně Miroslava Kopicová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Česku zřejmě vyroste devět špičkových vědeckých center

Celkem 38 vědeckých projektů v Česku má velkou šanci získat 28 miliard korun z fondů Evropské unie. Ministerstvo školství dnes zveřejnilo názvy všech projektů, které prošly náročným mezinárodním hodnocením a postupují do závěrečné fáze posuzování. V Česku by mohlo vyrůst až devět špičkových vědeckovýzkumných center a 29 center regionálních.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co nás čeká

Vysokoškoláci se budou muset do budoucna uskrovnit

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šanci získat miliardy z EU má celkem 38 vědeckých projektů

Celkem 38 vědeckých projektů má velikou šanci získat 28 miliard korun z fondů Evropské unie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Konec psacího písma se blíží

Autorku písma Radanu Lencovou podporuje. "Ona se do věci pustila velmi fundovaně, udělala si spoustu rešerší a projekt dotáhla do současného stadia." Písmo i podporu ministerstva už máme Jak to současné stadium vypadá? Existuje kvalitní sada písma, která má podporu ministerstva školství. Ve věci se angažuje také Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mnohé vysoké školy komunikaci nezvládají

Stovky e-mailů, jež soukromé i veřejné vysoké školy rozesílají českým novinářům, by často rovnou zasloužily spadnout do přihrádky SPAM. Bez slitování. Umění napsat zajímavost do prvního odstavce, natož přidat příběh nebo zlidštit profesora mechatroniky je totiž dovedností krajně ojedinělou. Místo toho jsou akademické zprávy často zapleveleny tím, čím už proslula firemní PR oddělení a komunikační agentury - odbornickým balastem a frázemi v newspeaku o precizaci, maximalizaci nebo „sukcesech“. Ale abychom nekřivdili všem - i v Česku se najdou výjimky, které to umí skvěle. Dokážou zaujmout i pomoci. Kdo to je?

Dětský uzel aktuálního dokumentu PR vysokých škol není podbízení

Umí české vysoké školy jednat s veřejností? A dokážou nabídnout novinářům nosná témata? Budují strategicky a dlouhodobě svůj image? Tak znějí otázky, které si jak univerzity, tak i veřejnost samotná kladou dosti zřídka... Bohužel. A že v ČR existuje prostor pro zlepšování vzájemné komunikace, je nabíledni. „České univerzity by měly ve vnější, ale i vnitřní komunikaci rozhodně přidat,“ říká Denisa Kasl Kollmannová, jež byla do března proděkankou Fakulty sociálních věd UK pro vnější vztahy, kde i vyučuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Freud míří do Kateřinské zahrady

Výbor ochrany památek a cestovního ruchu pražského zastupitelstva včera podpořil umístění sochy Sigmunda Freuda do Kateřinské zahrady psychiatrické kliniky Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přechod absolventů středních škol do terciární sféry vzdělávání - 2005/2006 - 2009/2010

Stále více absolventů středních škol, kteří ukončili své vzdělání maturitní zkouškou, má zájem pokračovat v dalším vzdělávání na terciární úrovni, tj. na vysoké škole, případně na vyšší odborné škole. Jedním z hlavních důvodů, proč se počet uchazečů zapsaných do institucí poskytujících terciární vzdělávání neustále zvyšuje, je snaha dosáhnout vyšší kvalifikace, která by budoucím absolventům umožnila lépe se uplatnit na trhu práce a současně by jim zajistila dobře placené zaměstnání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulta vznikne. S podmínkami

Vytoužená lékařská fakulta v Ostravě se stane skutečností. Po letech diskusí v úterý akreditační komise schválila Ostravské univerzitě žádost o výuku oboru všeobecné lékařství. Přestože se její členové netají mnoha výhradami a podmínkami ke struktuře vyučujících. A nastavili přísné podmínky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu NEKROLOG Jaromír Povejšil (79) český germanista, jazykovědec a překladatel

Byl uznávaným odborníkem na pražskou němčinu sedmnáctého a osmnáctého století, kromě toho se věnoval česko-německé dvojjazyčnosti, zejména v západních Čechách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak to vidí s Václavem Pačesem

Ano, já jsem vlastně takovým koordinátorem toho vědeckého programu, projektu Biocev, což je projekt pěti ústavů - akademie věd a dvou fakult Univerzity Karlovy. Mělo by to být centrum pro biomedicínský a biotechnologický výzkum, ale i aplikace. Mělo by se to stavět ve Vestci u Prahy. Musím říct, že ten projekt Biocev byl velice pochválen, zejména ta jeho vědecká část a ty osobnosti, které za ním stojí. Tam jsme, myslím, dostali od toho mezinárodního panelu, který to hodnotil, plný počet bodů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  O funkci děkana usilují tři kandidáti

O funkci děkana Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové usilují tři kandidáti. „O nástupci dosavadního děkana Vladimíra Paličky by měl akademický senát fakulty rozhodnout 26. dubna,“ uvedla tajemnice fakulty Věra Tlapáková. Vladimír Palička odchází po dvou volebních obdobích. Podle zákona už na funkci děkana nemůže kandidovat. Na fakultě bude dál působit jako pedagog.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká věda dostane 34 miíliard korun

Proběhlo hlavní kolo rozdělování bruselských peněz Operační program pro Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpl) byl Evropskou komisí (EK) schválen na podzim roku 2008. Progrma řídí ministrestvo školství. V době, kdy rezort vedla ministryně Dana Kuchtová, došlo ke značnému zpoždění v přípravě operačních programů. Přesto se pak ministerstvu podařilo situaci napravit. Aktuálně si nyní výzkumné subjekty rozdělí postupně 34 miliard korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát asi omezí praxi takzvaných létajících profesorů

Senát zřejmě tento týden schválí vznik registru vysokoškolských pedagogů, který by měl omezit praxi takzvaných létajících profesorů. Úpravu vysokoškolského zákona doporučil horní komoře přijmout beze změn její školský výbor. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Souboj o miliardy na vědu má finalisty

Za evropské peníze vyrostou v Česku špičková výzkumná centra. Ministerstvo školství nyní zveřejnilo seznam třiceti osmi projektů, které prošly mezinárodním hodnocením a získají 28 miliard.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Psací písmo už jen pro babičky

Školy začínají testovat nový typ písmen pro děti, který lépe odpovídá nápisům, jež vidí kolem sebe. Klasické psací písmo může zmizet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ODS: Zavedeme odložené školné 20 tisíc

HN se pár týdnů před volbami zeptaly všech stran s šancí na zisk sněmovních křesel, jak se staví k otázce zpoplatnění vysokoškolského studia. Tento krok Česku loni v prosinci jednoznačně doporučila komise expertů z OECD, podle níž by školné zlepšilo kvalitu výuky a motivovalo studenty i učitele. ODS po volbách plánuje zavést takzvané odložené školné, které by posluchači spláceli až po absolvování studia. TOP 09 chce naopak peníze od studentů vybírat přímo za každý akademický rok. Věci veřejné zase studentům technických a přírodovědných oborů slibují na školném poloviční slevu. O tato odvětví totiž není mezi mladými lidmi takový zájem, ale firmy si přitom stěžují, že na trhu není dostatek odborníků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Pokud budou půjčky, je školné rozumná věc

Zatímco mnoho politiků nechce o zavedení školného na univerzitách ani slyšet, rektoři vysokých škol, které HN oslovily, by s vybíráním poplatků od studentů až takový problém neměli. Nebrání se mu, pokud školné budou doprovázet dostupné studentské půjčky a stipendia.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unie zaplatí laboratoře i popularizaci

Evropská unie vyčlenila na podporu české vědy téměř 60 miliard korun. Porcování peněz nyní začíná. V rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace o ně mohou čeští vědci soutěžit hned ve čtyřech kategoriích. V takzvané první prioritní ose se rozdělí celkově 17 miliard.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 450 milionů korun z Evropských fondů si rozdělí vysoké školy a některé firmy v hlavním městě

Rada hlavního města Prahy dnes schválila třetí výzvu k předkládání projektů do operačního programu Praha adaptabilita. Pro žadatele je k dispozici 450 milionů korun, které mohou použít na přípravu vzdělávacích kurzů pro zaměstnance, modernizaci výukových programů na vysokých školách atd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesoři křtili knihu o vysokých školách

Kavárna nakladatelství Academia včera hostila zajímavé osobnosti českých vysokých škol. Křtila se tu totiž knížka vydavatelství Grada nazvaná České vysoké školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Peníze možná rozdělí ministr vědy
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři budou jednat o přijímání na VŠ podle státních maturit

Rektoři dnes budou jednat o tom, zda by v budoucnu mohly být státní maturity uznávány jako vstupenka na vysokou školu. Univerzity se k tomuto zatím nestaví jednoznačně a spíš vyčkávají, jak budou nové maturity skutečně vypadat. Česká konference rektorů dnes na svém zasedání také projedná několik let připravovanou reformu vysokých škol, mluvit se bude i o financování. Na klesající rozpočty vysokých škol přitom rektoři upozorňují dlouhodobě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senátoři rozhodnou, zda vznikne registr docentů a profesorů

Praxi takzvaných létajících profesorů, tedy těch kteří učí hned na několika školách, má omezit registr úvazků vysokoškolských pedagogů. S jeho zavedením počítá novela vysokoškolského zákona, o které budou dnes rozhodovat senátoři.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát schválil vznik registru vysokoškolských profesorů

Senát schválil zřízení registru vysokoškolských profesorů a docentů. Akreditační komise by díky němu měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky. Mohla by pak snáze odmítnout akreditaci programu, který by neměl dostatečné pedagogické zajištění.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy a školné jako předvolební téma

Do školství musí jít víc peněz. Na tom se před volbami shoduje většina politických stran. Chtějí přidat učitelům, zlepšit kvalitu vzdělávání a některé mluví také o redukci víceletých gymnázií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy vycházejí handicapovaným vstříc

Na pražských vysokých školách studují desítky handicapovaných studentů. Rok od roku se jejich situace zlepšuje. Zdravotní postižení jim proti minulosti už dnes nepřináší téměř žádná omezení. Státní i soukromé školy nabízejí speciální programy, pomůcky nebo asistenty, aby studentům cestu jednotlivými semestry usnadnily.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Létající“ profesoři brzy dolétají

Od příštího akademického roku by měl skončit jeden z největších nešvarů českých vysokých škol a univerzit. Tedy takzvaní létající profesoři. Ti mají pracovní úvazky hned na několika školách. Ani na jedné však nemohou dělat dostatečně kvalitně svou práci, nevedou studentům konzultační hodiny a nepracují na školách na žádném vědeckém výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Registr vysokoškolských pedagogů

Registr vysokoškolských pedagogů by měl omezit praxi takzvaných létajících profesorů. Tedy těch, kteří mají několik úvazků na více univerzitách. Akreditační komise by díky registru měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky, mohla by pak snáze rozhodovat o akreditaci programu, který by neměl dostatečné pedagogické zajištění. A právě tento návrh dnes projedná Senát.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praxe takzvaných "létajících profesorů" by se měla omezit

Předpokládá se, že to bude vlastně nástroj zejména pro použití akreditačních komisí, která schvaluje jednotlivé studijní programy na vysokých školách a v tuto chvíli nemá dost dobře možnost kontrolovat, do jaké míry jsou kvalitně zabezpečeny personálně ty studijní programy, protože profesoři můžou mít úvazky na velmi mnoha vysokých školách potenciálně a je těžké si v tom udělat přehled, a to právě má ten registr pomoci napravit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci se nemusí bát, že neseženou práci

Vysokoškolákům ani do budoucna nehrozí, že by měli problém se získáním zaměstnání. Vyplývá to ze studií Masarykovy univerzity v Brně o uplatnění absolventů a Univerzity Karlovy v Praze o postavení a uplatnění vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici vyzvali k rezignaci šéfa grantové agentury Matějů

Ostrá kritika Grantové agentury ČR zazněla na čtvrtečním zasedání sněmu Akademie věd ČR. Podle předsedy akademie Jiřího Drahoše se pracovníci agentury chovají k žadatelům o dotace arogantně a špatná úroveň přípravy soutěží o granty vede k pochybnostem o jejich korektnosti. Matematik Jiří Rákosník, který měl léta na starosti hospodaření akademie, dokonce vyzval šéfa agentury Petra Matějů k rezignaci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Češi více bádají. Ale často jen naoko

Na první pohled to vypadá, že je česká věda na vzestupu. Češi vloni přihlásili 376 patentů, což je o více než stovku větší počet než v roce 2008. Zároveň je to nejvíce od roku 2000, kdy je začal Úřad průmyslového vlastnictví počítat. Rekord padl i u takzvaných užitných vzorů, kterých Češi přihlásili 1127. Vyplývá to z čerstvých statistik úřadu. Podle samotných vědců jsou ale čísla jen bublinou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněm Akademie věd ostře zkritizoval Grantovou agenturu

Ostrá kritika Grantové agentury České republiky (GAČR) zazněla na dnešním zasedání sněmu Akademie věd. Podle předsedy akademie Jiřího Drahoše se pracovníci agentury chovají k žadatelům o granty arogantně a špatná úroveň přípravy soutěží o granty vede k pochybnostem o jejich korektnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Grantová agentura se chová arogantně, tvrdí akademici

Ostrá kritika Grantové agentury České republiky zazněla na dnešním zasedání sněmu Akademie věd. Podle předsedy akademie Jiřího Drahoše se pracovníci agentury chovají k žadatelům o granty arogantně a špatná úroveň přípravy soutěží o granty vede k pochybnostem o jejich korektnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jedna škola, jeden profesor

Politologie na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem dostane v dohledné době těžkou ránu. A možná bude muset skončit úplně. Proč? Ministryně školství Miroslava Kopicová přichystala opatření, které vysokoškolským pedagogům výrazně omezí možnost působit na více univerzitách či akademických institucích najednou. Budou se muset rozhodnout. A oslovení učitelé z Ústí dali jasně najevo, jaká bude jejich volba.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novým děkanem hradecké lékařské fakulty bude Miroslav Červinka

Novým děkanem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové bude současný proděkan pro vědu a výzkum a přednosta Ústavu lékařské biologie a genetiky Miroslav Červinka. Z trojice kandidátů jej dnes vybrali členové akademického senátu fakulty. Do funkce by Červinka měl po jmenování rektorem nastoupit 1. září. ČTK to dnes řekl dosavadní děkan Vladimír Palička, který již nekandidoval.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Finančně si stoprocentně nepolepším. Ale ani si dramaticky nepohorším, říká budoucí děkan

Volbu ještě musí potvrdit rektor univerzity. Oba muži však už dnes téměř s jistotou tvrdí, že v září k výměně dojde. Pozvali jsme je proto k lehce neformálnímu rozhovoru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Václavem Hamplem

Dopolední Radiožurnál je tu dnes od toho, aby především hledal cesty mezi výzkumem, vzděláním a životem a běžnou praxí. Tak tohle je cíl také našeho dnešního hosta. Je to profesor Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy. Pane rektore, vítám vás, dobré dopoledne!

Dětský uzel aktuálního dokumentu Roste kapacita i počet škol, dětí ubývá

Z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání vyplývá, že kupříkladu v období 2001-2009 se počet poprvé zapsaných do prezenční formy studia v bakalářských programech na vysokých školách zvýšil více než čtyřnásobně, v navazujících magisterských programech pak šestinásobně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti sobě aneb majáles

Pražský majáles proběhne zítra. Aniž bychom chtěli studentům předem křivdit, podíváme-li se na to, jak je avizován na internetu či na plakátech, na místě je mírná skepse. Hlasování o sedm kapel na Studentstage. Soutěž studentských kapel. Kdo bude hrát a zpívat? Ty slogany připomínají spíše program rockového festivalu než tradiční majáles. Krále majálesu bude korunovat primátor Bém, oznamují plakáty v pražském metru. Kde je vlastní studentská aktivita a spontaneita?



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze