Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       NA PANKRÁCI PŘIPOMNĚLI KOMUNISTICKÉ PROCESY

NA PANKRÁCI PŘIPOMNĚLI KOMUNISTICKÉ PROCESY

01.03.2010


REKONSTRUKCE SOUDU. Palčivou atmosféru nejostudnějšího období našich novodobých dějin - éru vykonstruovaných politických procesů z padesátých let - v sobotu připomněli herci a studenti právnické fakulty rekonstrukcí soudní frašky s univerzitní profesorkou Růženou Vackovou. V autentických prostorách porotní síně dnešního Vrchního soudu v Praze se sešlo početné publikum, aby si připomnělo jeden ze zločinů československé stalinistické justice. Studenti právnické fakulty Univerzity Karlovy se objevili v rolích svazáků i horlivých a nemilosrdných žalobců z lidu. Postavu profesorky Vackové ztvárnila filmová a divadelní herečka Milena Steinmasslová. Na lavici obžalovaných usedla i další známá oběť stalinského teroru, doktor teologie Otto Mádr, ztvárněná hercem Davidem Suchařípou. Průvodcem žalostnou scenérií byl pak herec Jiří Kohout. Profesorka Růžena Vacková nakonec unikla trestu nejvyššímu - osudu politické souputnice Milady Horákové. I tak si ale vysloužila patnáct let tvrdého komunistického kriminálu. Z něj vyšla až v roce 1967. Ani vězení ji ale nezlomilo. V boji za lidská práva se nepřestala angažovat.

Foto - Deník/ Vít Šimánek




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze