Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na pražských VŠ visí transparenty, studenti budou protestovat

Na pražských VŠ visí transparenty, studenti budou protestovat

Praha 11. března 2010 (ČTK) autor: kli pba

Na pražských vysokých školách visí transparenty, studenti se chystají na protest. V pátek projde hlavním městem "pochod produktů", vysokoškoláci tak vyjádří svůj nesouhlas s reformami univerzit. Kritizují tržní přístup ke vzdělávání, zavedení školného, ale i celoevropské změny ve vysokoškolském systému. Akci organizuje iniciativa Vzdělání není zboží!, pořadatelé očekávají minimálně 100 účastníků.


"Nelíbí se nám především současné podfinancování vysokých škol a zdůrazňování jediné možnosti reformy v zavedení školného a sbližování firem s univerzitami, což ohrozí jejich autonomii," upozorňují pořadatelé. Vzdělání podle nich nemůže být chápáno jako jakékoli jiné obchodovatelné zboží, které je dostupné jen bohatým nebo těm, co jsou ochotni se zadlužit.


Na budovy některých fakult Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického nebo Akademie múzických umění proto dnes studenti vyvěsili transparenty s hesly jako Vzdělání není zboží nebo Bílá kniha-černá budoucnost. Bílá kniha je přitom dokument ministerstva školství s návrhy připravované reformy vysokých škol. Nově by se podle ní třeba mělo zavést školné, školy by se měly řídit manažerským způsobem a také těsněji spolupracovat se soukromým sektorem.


Čeští aktivisté se inspirovali právě probíhajícími protesty rakouských studentů, které jsou namířené proti oslavám desetiletého výročí takzvaného boloňského procesu. "Ten má za cíl sjednotit evropský vysokoškolský systém a zároveň se zaměřit na posílení jeho konkurenceschopnosti, dynamičnosti a adaptability. Už tyto pojmy naznačují, že o vzdělání se tu přemýšlí z čistě ekonomického hlediska," uvedli zástupci iniciativy Vzdělání není zboží!.


Změny, které chystá ministerstvo, se však jen tak do praxe nezavedou. Jejich první návrh představili úředníci v roce 2008, většina vysokých škol se proti nim ale ostře postavila. Za desetiměsíční působení ministryně Kopicové pak zpracoval úřad průzkumy s názory akademiků. Do května ministerstvo připraví strategická doporučení pro příští vládu.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze