Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Centrum vizuální historie nabízí unikátní svědectví o holocaustu

Centrum vizuální historie nabízí unikátní svědectví o holocaustu

Unikátní svědectví lidí, kteří přežili holocaust, zpřístupňuje Centrum vizuální historie Malach v Praze. O tomto víkendu v něm probíhají Dny otevřených dveří.


Podle profesora Jana Hajiče z matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, kde centrum působí, je možné shlédnout přes 50.000 audiovizuálních nahrávek.

Audio

Rozhovor s Janem Hajičem z matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Ranním interview Radiožurnálu

ExternĂ­ odkaz DOWNLOAD (STÁHNOUT)


"Centrum nabízí přístup ke všem výpovědím těch, kteří přižili holocaust a kteří poskytli rozhovor v nadaci pana režiséra Spielberga v devadesátých letech. Je možno archiv prohledávat, je možno si videa nebo jejich segmenty prohlédnout," řekl Hajič.


Jak dodal, mezi nahrávkami je i svědectví tisícovky Čechů a Slováků. "Ty jsou u nás uloženy permanentně, takže tam je přístup okamžitý, k ostatním to trvá několik málo minut, než se k nám z Kalifornie dostanou," doplnil Hajič.


Soubor lidských příběhů je podle něj určen hlavně historikům, ale využívají ho i lidé z řady dalších oborů: "Používají ho jazykovědci, sociologové, psychologové, lékaři, dokonce ho používá i justice, protože, protože jsou v tom některé nové skutečnosti."


Na dny otevřených dveří bylo nutné se zaregistrovat, kapacita Centra vizuální historie je už naplněna. Zájemci se ale mohou objednat k návštěvě také ve všedních dnech.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze