Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejlepší fakulty v Česku jsou v Praze

Nejlepší fakulty v Česku jsou v Praze

28. únor 2010 Kateřina Tušarová


Již potřetí zveřejnily Hospodářské noviny žebříček nejlepších českých vysokých škol. Srovnávaly sedmdesát fakult v devíti oborech. Pokud tedy ještě otálíte s podáním přihlášky a chcete si vybrat školu, která vám předá to nejlepší vzdělání v daném oboru, pak právě pro vás je určen tento článek.


Hospodářské noviny provedly mezi vysokými školami průzkum, ve kterém se zaměřily na to jaký je poměr mezi přijatými studenty a zapsanými, jaké jsou možnosti studia v zahraničí na dané škole či jak je široká nabídka jazykových kurzů. Dále se deník zaměřil i na doktorandy, u nichž je zajímalo, jaký počet doktorandů do 40 a 50 let na škole působí. Opomenuty nezůstaly ani vědecké práce a výsledky dané univerzity a její zájem o své absolventy. Nakonec bylo do celkového výsledku zahrnuto i hodnocení odborníků v oblasti školství a vzdělávání.


Univerzita Karlova vede


V žebříčku jednohlasně vede Karlova univerzita v Praze. Podle Hospodářských novin je nejlepší medicínou v Česku právě pražská 2. lékařská fakulta. Ta přijímá asi tisíc studentů, což je něco málo přes deset procent všech zájemců o studium na této fakultě. Díky své vysoké úrovni ve vědě se na první příčku v oboru chemie vyšplhala také Přírodovědecká fakulta, která obstála v konkurenci dalších osmi fakult. O jednu příčku dopředu než loni se posunula Matematicko-fyzikální fakulta v oblasti informatiky. Nechybí samozřejmě největší právnická fakulta v Čechách, na kterou se ročně hlásí asi pět tisíc studentů, z nichž uspěje něco málo přes sedm stovek.


Brno je nejlepší v sociologii



Kromě Univerzity Karlovy se v žebříčku objevují i další pražské vysoké školy. V oboru strojírenství získala prvenství Fakulta strojní ČVUT, kdy předběhla svého soupeře z loňska brněnskou fakultu VUT. Pražská technika také boduje v architektuře, kdy obhájila první příčku z loňska. Úspěšnost na přijetí na Fakultu architektury je asi padesátiprocentní. Výčet pražských škol zakončuje v oboru ekonomie Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd, který se v loňském roce do hodnocení ani neprobojoval. Jako jediná mimopražská škola slaví úspěch Masarykova univerzita v Brně, a to již potřetí.









Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze