Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministerstvo zdravotnictví chce nový tendr na standardy péče

Ministerstvo zdravotnictví chce nový tendr na standardy péče

Právo, 31.3.2010, rubrika: Zpravodajství, strana: 4, autor: (ČTK, per)

První lékařská fakulta Univerzity Karlovy (LF UK) protestuje proti zrušení tendru na standardy zdravotní péče.

Ministerstvo zdravotnictví totiž řízení v hodnotě 125 miliónů korun zrušilo s odůvodněním, že se do něj přihlásil jen jeden uchazeč. Tím byla právě 1. LF UK. Úřad uvažuje o vypsání nového tendru.

„Jsme schopni vypracovat standardy za 69 miliónů,“ řekl Právu děkan fakulty profesor Tomáš Zima. Standardy určí, na co má pacient nárok v rámci základní péče, a stanoví nadstandardy, za které by si lidé platili nebo uzavírali komerční připojištění, pokud v budoucnu bude zavedeno.

„Očekávali jsme účast mnohem většího počtu subjektů, například zdravotních pojišťoven, odborných společností, Národního referenčního centra a dalších,“ řekl ke zrušení tendru mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

„Konání ministerstva v nás budí pochybnosti o transparentnosti, rovném zacházení a zákazu diskriminace při zadání veřejné zakázky,“ uvedli včera zástupci fakulty.

Upozorňují třeba na to, že úřad prodloužil lhůtu pro podávání nabídek jen pár hodin před jejím vypršením. Když se pak měly o měsíc později otevírat obálky s nabídkami, bylo ještě ten den výběrové řízení zrušeno.

„Není nám jasné, proč zadavatel nabídku neotevřel a neposoudil její konkurenceschopnost na trhu,“ kritizoval děkan. Návrh školy prý počítal s cenou 69 milionů, což je jen asi 55 procent hodnoty původní zakázky.

Kvůli tendru se tak nepřímo dostal profesor Zima do sporu s ministryní Juráskovou. Ta se po volbách má vrátit do čela Všeobecné fakultní nemocnice, která je praktickým pracovištěm právě 1. lékařské fakulty.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze