Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nové výzkumné centrum u Prahy zvýšilo své šance na peníze z Bruselu

Nové výzkumné centrum u Prahy zvýšilo své šance na peníze z Bruselu

regiony24.cz, PRAHA, 30.3.2010

Biotechnologické a biomedicínské centrum (BIOCEV), které má vzniknout ve Vestci u Prahy, se zase přiblížilo své realizaci. Projekt totiž v březnu posoudilo ministerstvo školství a mezinárodní panel, což je podmínkou pro žádost o dotace z EU, řekl v úterý bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes.

Odborníci ministerstva školství i mezinárodní panel složený z expertů posoudili financování a přínos nového výzkumného centra. Výslednou zprávu o hodnocení projektu dostane Akademie Věd na začátku dubna. Pokud bude zpráva kladná, může odeslat žádost o dotace z Evropského fondu regionálního rozvoje v celkové výši 3,25 miliardy korun.

Nově vznikající výzkumné centrum má za úkol přenést výsledky výzkumu do praxe. Zastavit má také odliv výzkumníků ze Středočeského kraje do Prahy a soustředit odborníky z několika specializovaných pracovišť a mladé talentované vědce.

"Cílem je vytvořit centrum základního výzkumu a centrum, které bude cíleně výsledky základního výzkumu převádět do praktického využití. Spolupracovat bude s regionálními a místními orgány, komerčními subjekty a jinými projekty plánovanými v České republice," sdělil k projektu Pačes.

Centrum vznikne ve středočeském Vestci. Podle Pačesa je to záměr. "Nejen kvůli blízkosti firem z oblasti biotechnologie, ale také kvůli evropským dotacím," upozornil koordinátor projektu. Praha nemůže dosáhnout na peníze z Bruselu kvůli své vysoké životní úrovni. "Ovšem když centrum realizujeme ve Vestci ve Středočeském kraji, o peníze bez problémů žádat můžeme," dodal Pačes.

BIOCEV se má věnovat několika oblastem. Konkrétně genomice, strukturní biologii, buněčné biologii a virologii, biomateriálům a tkáňovému inženýrství a vývoji léčebných a diagnostických postupů. Centrum má propojit výzkum, vzdělávání a zavedení výsledků výzkumu do praxe.

Stavba výzkumného centra ve Vestci vznikající za spolupráce AV ČR a Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy má být zahájena v roce 2011. Vše ale závisí na přidělení evropských dotací. V provozu pak bude centrum nejdříve v lednu 2013. Postaveno bude v blízkosti biotechnologických soukromých firem, se kterými bude spolupracovat.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze