Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Roman: ČEZ dá pět miliard korun na vědu

Roman: ČEZ dá pět miliard korun na vědu



19.03.2010, autor: (ČTK, pro)


Šéf energetické společnosti ČEZ Martin Roman včera na konferenci Proměny Evropy 2010 prohlásil, že společnost dá v příštích deseti letech na vědu nejméně pět miliard korun. Třetí ročník konference se zaměřuje na vzdělávání, inovace v podnikání a na společenskou odpovědnost organizací.

Roman považuje podporu vědy a výzkumu za součást inovačního programu společnosti ČEZ. "Chceme být lídrem spolupráce s vědou ze strany průmyslu," zdůraznil.

Akademikové obvykle kritizují současnou praxi, kdy velké množství prostředků ze státního rozpočtu plyne do výrobních podniků.

Imunolog Václav Hořejší na únorovém setkání kandidátů do nové vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace uvedl, že považuje za absurdní, aby stát podporoval bohaté firmy, které patří například pod ČEZ. Tuto podporu nazval tunelem na veřejné peníze. I bývalý ředitel českého výrobce léčiv Zentiva Jan Šotola soudí, že není úlohou státu podporovat průmyslový vývoj, ale vědu spíše směřující k základním problémům bytí. Průmysl má podle něj prostředků na výzkum a vývoj dost.

Výdaje na výzkum a vývoj v ČR financované z podnikatelských zdrojů v roce 2008 činily v běžných cenách 28,2 miliardy korun, z toho 26,9 miliardy bylo užito opět v podnikatelském sektoru, 1,3 miliardy ve vládním sektoru. Pouhých 57 miliónů korun z podnikatelských zdrojů směřovalo k vysokým školám, což naznačuje velmi malou míru přímé spolupráce mezi soukromými firmami a vysokými školami.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze