Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kapitán volejbalistů má matematiku jako relax

Kapitán volejbalistů má matematiku jako relax

23.3.2010, rubrika: Kraj Moravskoslezský, strana: 3, autor: Markéta Radová

OSTRAVA Existuje jen málo lidí, kteří si od sportu chodí odpočinout studiem matematiky.

Juraj Zaťko je jedním z nich. Kapitán volejbalového klubu DHL Ostrava, který je současně studentem oboru Aplikace matematiky v ekonomii na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity, se tento týden zúčastní prestižního mezinárodního klání.

Nebude sportovní, ale matematické. Čeká ho Mezinárodní matematická soutěž Vojtěcha Jarníka, která se letos na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity uskuteční už podvacáté. Letos na ni do Ostravy zamíří dvě stě účastníků z více než čtyřiceti univerzit. „Tentokrát na soutěž poprvé přijedou studenti z univerzit v Moskvě a Petrohradu či z aténské univerzity. Dorazí například i matematik, který se dá považovat za špičku na celém světě - držitel tří zlatých medailí z mezinárodních matematických olympiád Przemyslaw Mazur z Krakova,“ uvedl za organizátory Jaroslav Hančl z katedry matematiky Ostravské univerzity.

Juraj Zaťko se do unikátní soutěže, které se každoročně účastní nejúspěšnější studenti matematiky z celé Evropy a části Jižní Ameriky, letos zapojí poprvé. Jak přiznal, matematika je pro něj skutečně odpočinkem. „Hraji profesionálně volejbal. Studium matematiky, kterou mám moc rád, mi pomáhá odreagovat se od tlaku, který je na nás ve sportu vyvíjen,“ prozradil Juraj Zaťko, který minulý týden přivezl historickou zlatou medaili z finále Česko-slovenského poháru. Proč se rozhodl studovat matematiku? „Moji rodiče působí v tomto oboru, takže výběr byl jednoznačný. Vzápětí nato matematice propadl i bratr. Ve hře čísel a rovnic jsem vyrůstal.“

Čeští studenti si v mezinárodní konkurenci, s níž v Ostravě změří síly od čtvrtka, nevedou vůbec špatně. Vyplývá to alespoň z výsledků posledních ročníků Mezinárodní matematické soutěže Vojtěcha Jarníka, která je vůbec nejstarší v Evropské unii. „Asi nejlépe si vedou posluchači Matematicko-fyzikální fakulty Karlovy univerzity,“ upřesnil Jaroslav Hančl.

Studium matematiky, kterou mám moc rád, mi pomáhá odreagovat se od tlaku, který je na nás ve sportu vyvíjen. »



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze