Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Březen 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu NA PANKRÁCI PŘIPOMNĚLI KOMUNISTICKÉ PROCESY

Palčivou atmosféru nejostudnějšího období našich novodobých dějin - éru vykonstruovaných politických procesů z padesátých let - v sobotu připomněli herci a studenti právnické fakulty rekonstrukcí soudní frašky s univerzitní profesorkou Růženou Vackovou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České vysoké školy

Všichni máme představu univerzity z˙počátku novověku, univerzity počátku dejme tomu 20. století, ale to bylo skutečně úzké hnízdo vzdělanosti. Tam studovalo necelé procento lidí v˙té společnosti. Dneska na vysokých školách studuje 60% populace. V˙budoucnu to bude více. Tomu odpovídá také to, že se změnily ty vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědecká centra získala první miliardy z EU

Prvních sedm nově vznikajících vědeckých center začíná v těchto dnech čerpat evropské miliardy, které mají českou vědu přiblížit evropské špičce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Centrum vizuální historie nabízí unikátní svědectví o holocaustu

Unikátní svědectví lidí, kteří přežili holocaust, zpřístupňuje Centrum vizuální historie Malach v Praze. O tomto víkendu v něm probíhají Dny otevřených dveří.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlepší fakulty v Česku jsou v Praze

Již potřetí zveřejnily Hospodářské noviny žebříček nejlepších českých vysokých škol. Srovnávaly sedmdesát fakult v devíti oborech. Pokud tedy ještě otálíte s podáním přihlášky a chcete si vybrat školu, která vám předá to nejlepší vzdělání v daném oboru, pak právě pro vás je určen tento článek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČVUT a 1. LF UK otevřely laboratoř rehabilitace poruch rovnováhy

Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického a 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy otevřely v Praze na Albertově laboratoř 3D (třírozměrné) virtuální reality k rehabilitaci pacientů s poruchami rovnováhy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tři pověry o vysokoškolském vzdělání

Minulý rok se v oblasti "akademie", tj. vysokých škol, vědy a výzkumu, odehrálo mnoho věcí. Na začátku roku ještě probíhala diskuse o reformě vysokých škol a tzv. Bílé knize. Následoval pád vlády, který různé názory z diskuse odložil (bohužel) ad acta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Matfyz“ získal unikátní videa o holocaustu

Nadace Stevena Spielberga natočila 52 tisíc výpovědí pamětníků Praha je teprve třetím evropským městem, kde nadace otevřela pobočku. Sednete si k počítači a do vyhledávače zadáte klíčová slova, třeba „dozorci v Osvětimi“, „pochody smrti“ nebo „doktor Mengele“. Systém vám pak během pár vteřin vyhledá unikátní videa se vzpomínkami lidí, kteří hrůzy druhé světové války přežili.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Češi z matfyzu budou spravovat Spielbergův archiv

Karlova univerzita získala výjimečnou možnost podílet se na správě největšího archivu holocaustu na světě, jenž patří nadaci režiséra Stevena Spielberga.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unikátní operace čelisti

V pražské Všeobecné fakultní nemocnici provedli unikátní operaci čelisti. Lékaři pacientovi voperovali implantát na míru. Vytvořili ho odborníci z ČVUT podle trojrozměrného modelu pacientovy hlavy. Podobná metoda je v Česku novinkou, na kterou se dlouho čekalo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ukončení zbytečné léčby

Eticky nepřípustné je nejen život pacienta zkrátit, ale také neúměrně prodlužovat

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dotace pro výzkumné projekty: o 28 miliardách rozhodnou zahraniční experti

MŠMT doposud z evropských peněz definitivně podpořilo celkem sedm výzkumných projektů. V rámci dalších výzev na podporu vědy bude v příštích měsících mezi vybrané výzkumné instituce a vysoké školy rozděleno dalších 28 miliard.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Projekty postupující do mezinárodního hodnocení - Výzva číslo 1.1 a 2.2, OP VaVpI

V tomto článku naleznete seznam projektů postupujících do mezinárodního hodnocení - Výzva číslo 1.1 - Evropská centra excelence a Výzva číslo 2.2 - Regionální VaV centra v rámci prioritních os 1 a 2 Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Speciál O OBORECH: Japonská studia

Japonština kraluje žebříčku obtížnosti jazyků. Přesto by se případní zájemci neměli nechat odradit: trpělivost lotosové kvítky přináší a odměnou jim může být kromě poznání fascinujícího světa Země vycházejícího slunce i konkurenční výhoda znalosti jednoho z nejtěžších živých jazyků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výsledky vědecké práce na 1. LF UK

V lednu 2010 zveřejnila Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace Analýzu stavu výzkumu, vývoje a inovací v České republice. Hodnocení má motivovat poskytovatele i příjemce podpory výzkumu a vývoje, aby kladli důraz především na zvýšení efektivnosti při čerpání veřejných prostředků na podporu výzkumu a vývoje, na rozlišení kvalitních a méně kvalitních pracovišť výzkumu a vývoje a na postupné zvyšování přínosů pro ekonomiku a společnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na zimní paralympiádě je velkou nadějí Anna Kulíšková

Největší Českou medailovou nadějí na jubilejní 10 zimních paralympijských hrách bude zrakově handicapovaná lyžařka Anna Kulíšková. Stříbrná medailistka z Turína trpí oční vadou od narození. Lékaři na ní ale přišli až v jejích 8 letech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liessmann usvědčuje Evropu z nevzdělanosti

V poválečných časech a vlastně značnou část druhé poloviny 20. století náležely pojmy jako "elita" nebo "elitní vzdělání" do množiny slov poněkud problematických ba odmítaných. Platilo to jak v západní (demokratické), tak ve východní (komunistické) části evropského kontinentu. Západoevropské studentské revolty roku 1968 usilovaly pod heslem rovnosti šancí o otevření univerzitního vzdělávání co nejširším vrstvám obyvatelstva, nastal nebývalý boom zakládání nových univerzit od Velké Británie přes Francii až po Německo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Navýšení rozpočtu veřejných VŠ

Konečná výše rozpočtu veřejných škol (VVŠ) byla oproti jednání na MŠMT zvýšena oproti původnímu návrhu o 800 milionů korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Omezení pro "létající" profesory

Vláda včera souhlasila s návrhem poslanecké novely vysokoškolského zákona, která omezuje práci "létajících profesorů", tedy učitelů působících na více školách. Novelou by vznikl registr pracovních úvazků docentů a profesorů. Pro akreditační komisi by byl vodítkem pro rozhodování o nově navrhovaných studijních programech a o vzniku soukromých vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chci, aby univerzita byla mezinárodním prostředím, říká rektor UK

Musí pokračovat nárůst vědecké publikační produkce. Když se podíváme do respektované mezinárodní databáze vědeckých výsledků Web of Science, uvidíme za posledních dvacet let asi sedminásobný nárůst příspěvků od lidí z UK. Nyní se potřebujeme ještě více zaměřit na kvalitu těchto publikací, která se odráží třeba v jejich citovanosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladí lékaři se bouří, zvažují i hromadnou výpověď

Mnozí z nich v sobotu vyrazí do Prahy. Ministryni zdravotnictví Daně Juráskové, jež přislíbila účast na jejich prvním shromáždění, chtějí tváří v tvář oznámit, že nová podoba předatestační přípravy z dílny ministerstva je cestou do pekel. "Je možné, že nás přijedou stovky," řekl včera Právu za přípravný výbor iniciativy neatestovaných lékařů chirurg Tomáš Kocourek s tím, že již nehodlají pasivně přihlížet žalostným pracovním poměrům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna navrhuje zřídit registr vysokoškolských profesorů

Poslanci dnes navrhli zřídit registr vysokoškolských profesorů a docentů. Akreditační komise by díky němu měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky, a díky tomu by mohla odmítnout akreditovat program, který nemá dostatečné pedagogické zajištění. Skončila by tím praxe takzvaných létajících profesorů. Tuto změnu poslanci přidali k novele zákona o pedagogických pracovnících, kterou dnes projednávali ve druhém čtení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O múzu se ucházejí kovář, historik a sbor

Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci si odnesou Petr Hejna z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Přemysl Mladěnka z Farmaceutické fakulty UK nebo Jaroslav Pejchal z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Držitele titulu Událost roku Hradce Králové určí veřejnost. Zájemci mohou hlasovat do 23. března na webu města.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na pražských VŠ visí transparenty, studenti budou protestovat

Na pražských vysokých školách visí transparenty, studenti se chystají na protest. V pátek projde hlavním městem "pochod produktů", vysokoškoláci tak vyjádří svůj nesouhlas s reformami univerzit. Kritizují tržní přístup ke vzdělávání, zavedení školného, ale i celoevropské změny ve vysokoškolském systému. Akci organizuje iniciativa Vzdělání není zboží!, pořadatelé očekávají minimálně 100 účastníků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští studenti se budí z letargie

Ve víru celoevropských studentských protestů se poprvé po dlouhé době ocitli i čeští studenti. V čele s iniciativou Vzdělání není zboží se otevřeně postavili proti privatizaci veřejného prostoru obecně a vysokoškolského studia zvláště.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jurásková slíbila lékařům změny vyhlášky o atestacích

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková slíbila dnes mladým lékařům změny ve vyhlášce upravující přípravu na atestaci. Norma by mohla vyjít do dvou měsíců, na změnách se ale musí většinově shodnout celá odborná lékařská veřejnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti šli "pochod produktů"

Prahou včera prošlo asi 70 studentů, kteří protestovali proti reformě vysokých škol. "Pochod produktů", v němž byli účastníci označeni čárovými kódy, se vydal za doprovodu policie z Albertova na Palachovo náměstí.

Cestou skandovali heslo Vzdělání není na prodej. Upozorňovali na chystané změny ve vysokém školství, které podle nich znamenají tržní přístup ke vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pochod certifikovaných produktů

Protesty proti komercializaci vysokého školství v Evropě se přenesly přes hranice a začaly také u nás. V pátek se v Praze představila skupina Vzdělání není zboží! manifestací, první vlaštovkou svého druhu. Je dnes velmi neobvyklé, když se na veřejnosti objeví studenti a jdou po ulicích hlásat, že pro ně vzdělání není zboží, ale odpovědnost, jak to předvedl páteční ironicky míněný "Pochod produktů".

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový vysokoškolský zákon

Několik desítek studentů v pátek demonstrovalo v Praze proti reformám vysokých škol. Pochod produktů, v němž byli jednotliví účastníci označeni čárovými kódy, se vydal odpoledne za doprovodu Policie z Albertova na Palachovo náměstí. Studenti cestou skandovali heslo: Vzdělání není na prodej. Upozorňovali tak na chystané změny ve vysokém školství, které podle nich znamenají tržní přístup ke vzdělání. Rozhovor na toto téma s profesorem Liborem Pátým natočil kolega Karel Wichs.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus kritizoval vysoký počet vysokých škol v Česku

Velký počet vysokých škol v Česku kritizoval prezident Václav Klaus na dnešním 100. žofínské fóru v Praze. "Jako člověk, který je současně vysokoškolským profesorem, trpím, když vidím, jak houby po dešti rostou další vysoké školy, fakulty, katedry," prohlásil Klaus. V Česku je nyní 73 vysokých škol, z toho 45 soukromých, 26 veřejných a dvě státní.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sledge hokejisté poprvé vyhráli, Kulíšková nedokončila obří slalom

Zrakově postižená sjezdařka Anna Kulíšková, která byla jedinou medailistkou české výpravy na předchozích hrách v Turíně, nedokončila první kolo obřího slalomu. Její silné disciplíny sjezd a superobří slalom ji čekají ve čtvrtek a pátek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici se učí i právo, někde zatím nepovinně

Postavení pacienta se v českém zdravotnictví z pohledu práva výrazně změnilo. Víc rozhoduje o své léčbě. Zároveň jsou pacienti připravenější za svá práva bojovat u soudu. Lékaři se tak častěji dostávají do situace, že je nebo jejich nemocnici pacient žaluje. Na to reagují také lékařské fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna schválila zřízení registru vysokoškolských profesorů

Poslanci schválili zřízení registru vysokoškolských profesorů a docentů. Akreditační komise by díky němu měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky. Mohla by pak snáze rozhodovat o akreditaci programu, který by neměl dostatečné pedagogické zajištění. Omezila by se tím praxe takzvaných létajících profesorů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co hlava pobere

Vysokoškolské vzdělání nebo znalost světových jazyku a manažerských dovedností. To jsou nejen klíče odemykající bránu k zajímavým pracovním nabídkám, ale i způsob, jak efektivně zhodnotit volné finanční prostředky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová naděje pro pacienty s rakovinou krve

Čeští lékaři I. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se podíleli na zavedení nové léčby určitého typu rakoviny krve. „Je to průlom a nová naděje pro pacienty,“ řekl Právu v neděli Marek Trněný, přednosta této kliniky a ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze. Byl i jedním z vědců, kteří na nové léčbě pracovali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Roman: ČEZ dá pět miliard korun na vědu

Šéf energetické společnosti ČEZ Martin Roman včera na konferenci Proměny Evropy 2010 prohlásil, že společnost dá v příštích deseti letech na vědu nejméně pět miliard korun. Třetí ročník konference se zaměřuje na vzdělávání, inovace v podnikání a na společenskou odpovědnost organizací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rodí se lékařský CERN?

Teprve třetí vpravdě mezinárodní výzkumné centrum – po ženevském jaderném středisku CERN a Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) – kam své nejnovější vědecké poznatky vnášejí jak Evropané, tak Američané, může vyrůst v Brně. Moravská metropole se má během několika let stát vstupní branou amerického medicínského výzkumu do Evropy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vznikne ministerstvo vědy či sportu?

Od školáčků a cvičenců až po nejvýkonnější laser světa. Takový záběr má nynější Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT), které spravuje nebývale širokou agendu. Lze ji vůbec obsáhnout? A hodlají to politické strany po volbách změnit? Některé z nich totiž navrhly odloučení sportu nebo vědy z gesce tohoto resortu, takže týdeník EURO zajímalo, nakolik je to reálné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Anna Kulíšková získala na paralympiádě bronz

Stejně jako před čtyřmi lety neodjede česká výprava ze zimních paralympijských her bez medaile a stejně jako v Turíně ji i letos ve Vancouveru získala česká sjezdařka Anna Kulíšková v obřím slalomu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko má první paralympijskou medaili: bronz

Anna Kulíšková je první českou medailistkou z letošní paralympiády ve Vancouveru. V superobřím slalomu získala bronz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kapitán volejbalistů má matematiku jako relax

Čeští studenti si v mezinárodní konkurenci, s níž v Ostravě změří síly od čtvrtka, nevedou vůbec špatně. Vyplývá to alespoň z výsledků posledních ročníků Mezinárodní matematické soutěže Vojtěcha Jarníka, která je vůbec nejstarší v Evropské unii. „Asi nejlépe si vedou posluchači Matematicko-fyzikální fakulty Karlovy univerzity,“ upřesnil Jaroslav Hančl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci: bude ještě hůř

"Kvůli zvyšujícímu se počtu vysokoškoláků a naopak nižšímu počtu volných míst budou muset lidé s titulem slevovat i v budoucnu z nároků na kvalifikovanost práce a na výši mzdy. Začnou obsazovat místa, která dosud zastávali hlavně středoškoláci, a ti zase budou z trhu práce vytlačovat mladé lidi s nejnižším vzděláním," říká Jan Koucký, ředitel Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Káva o čtvrté - 25.3.

Dnešní Téma dne jsme nazvali: "Překladatelský maraton." Jaké jsou výhody a úskalí strojových překladačů? Univerzita Karlova v Praze se zapojila do mezinárodního testovacího maratonu. Své kvality v něm poměří například nejznámější překladač Google a nový překladač Evropské unie Euromatrix.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Karlově univerzitě vznikl klub pro homosexuály Charlie

Na Karlově univerzitě vznikl klub pro homosexuály. Spolek Charlie tak chce vytvořit prostor na podporu homosexuálů a tuto menšinovou orientaci detabuizovat. Do budoucna chtějí pořádat nejrůznější sportovní, kulturní a společenské akce nebo soutěže, a to jak pro studenty a zaměstnance UK, tak i pro ostatní zájemce o tuto tematiku. ČTK to sdělil zakladatel spolku Zdeněk Robin Scholze. Podobný klub jménem Galibi už v Praze funguje při Českém vysokém učení technickém.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobré spaní není jen tak Za lepší třetinu života

Za posledních čtyřicet let se průměrná doba spánku zkrátila o tři čtvrtě hodiny. A odborníci varují: Lidský organismus se s tímto fenoménem biologicky v podstatě nedokáže vyrovnat. Zběsilé životní tempo nezkrotíme, přesto si můžeme spaní aspoň trochu užít. Stačí si vytvořit dobré podmínky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co nejvíce vadí mladým lékařům?

Sdružení Mladí lékaři v posledních dnech a týdnech úspěšně zviditelnilo situaci absolventů lékařských fakult jako veřejné téma. Problémů, na které poukazuje, je celá řada: zaměstnávání jen na zlomek úvazku, přitom reálná pracovní doba odpovídá (v lepším případě) úvazku celému; požadavky nemocnic, aby se jim absolvent upsal na určitý počet let; ne vždy vstřícný přístup akreditovaných pracovišť, která mají organizovat stáže; nelogická úprava společného kmene některých oborů. Ministerstvo zdravotnictví uznává, že tuto problematiku je nutné řešit komplexně. Někde se však začít musí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dietní kůra pro akademiky

Kritici "olbřímí instituce", jíž je údajně Akademie věd ČR (AV) s 54 ústavy, se během roku dočkají odpovědí, jak zdárně jednotlivé instituty bádají. Stát spouští audit české vědy, o nějž se postará firma Technopolis, ale i sama AV zahajuje prověrky všech pracovišť. "Schvalujeme metodiku. Samo prezenční hodnocení pracovišť zahraničními hodnotiteli by mělo proběhnout během září a října, celé hodnocení pak uzavře jarní Akademický sněm 2011. Ale takové výsledky, abychom mohli uvažovat o finančních dopadech na jednotlivé ústavy, budeme znát už koncem roku. Zjistíme, co v AV být má, a co nemusí," řekl týdeníku EURO předseda Jiří Drahoš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Shakespeara v originále? Na Prádle

Shakespearovu hru Measure for Measure (Něco za něco) uvádí v neděli a pondělí v originále v pražském Divadle Na Prádle divadelní skupina Charles University Workshop. Ta koncentruje převážně studenty anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, mnozí z nich jsou absolventy seminářů překladatele Shakespearových her Martina Hilského.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Projekt BIOCEV prošel mezinárodním hodnocením

Vědecký projekt Biotechnologického a biomedicínského centra (BIOCEV) Akademie věd a Univerzity Karlovy za 3,25 miliardy korun prošel s připomínkami mezinárodním hodnocením. Závěrečné hodnocení bude v Bruselu koncem roku. Na dnešní tiskové konferenci v sídle Akademie věd to řekl Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky, který je předkladatelem projektu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový děkan: chci překonávat spory

Podle svého volebního materiálu chci ve svém působení sledovat čtyři otázky: Co vytváří identitu katolické teologické fakulty? Jak podpořit na naší fakultě tvořivý přístup ke studiu a bádání v oblasti teologie i dějin umění? Jak utvářet na fakultě znalostní, sociální, kulturní a duchovní prostředí? Jak zde fakticky organizovat činnost?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Situace v Brazílii

Karel WISCH, moderátor: Vítám vás při poslechu kulatého stolu Názorů a argumentů. Bývá zvykem, že občas v tomto čase představíme zemi, která se prudce rozvíjí a chce se stát velmocí, nebo už jí dokonce je. Přiblížili jsme si například Čínu, jejíž význam rok od roku roste. Někteří říkají, monopolární svět se brzy změní v bipolární, kde proti Spojeným státům nahradí Čína Sovětský svaz. Hovořili jsme také o Indii. Političtí analytici soudí, že tato největší demokracie na světě co nevidět přizná barvu a položí na stůj eso, pomocí něhož sehraje v novém uspořádání světa významnou úlohu. Dnes se podíváme na jihoamerickou Brazílii. Je to další země, která aspiruje stát se velmocí. Už dnes patří mezi předních dvacet, ale její představitelé by rádi vystoupali do užších velmocenských kruhů. Na půdě OSN se snaží proniknout mezi stálé členy Rady bezpečnosti. A opět je to země, o níž se v České republice, narozdíl od světa, relativně málo ví a tudíž i málo mluví. Pozvání do studia přijali tři iberoamerikanisté, dva z nich profesoři na Univerzitě Karlově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bakaláře jsme zavedli, ale nestrávili

Před deseti lety se začalo evropské a s ním i naše vysoké školství na základě Boloňské deklarace měnit. Dnes má být v cíli. Je?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Velký třesk tentokrát ve Švýcarsku

Ve švýcarském Cernu, tedy evropské organizaci pro jaderný výzkum, se dokončují přípravy na jeden z největších pokusů všech dob. Vědci totiž chtějí v tamním urychlovači částic napodobit takzvaný Velký třesk. Docílit toho chtějí tím, že do obřího tubusu vpustí dosud rekordní množství energie a pokusí se tak nasimulovat podmínky, při kterých se zrodil vesmír.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Testy z češtiny pohlídá policie

Už déle než rok skládají cizinci, kteří chtějí žít v Česku, povinné zkoušky z češtiny. Kvůli častým podvodům nyní bude u přezkušování kromě komise učitelů hlídkovat také cizinecká policie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Práva v Plzni v týdnu podají návrhy na odebráni titulu Ph.D.

Práva v Plzni tento týden předají rektorovi Západočeské univerzity prvních šest návrhů na odebrání titulu držitelů Ph.D. Do půlky dubna vyhodnotí a předají návrhy u absolventů bakalářského studia, poté do půlky května totéž učiní s absolventy magisterského studia. Současně u zhruba stovky držitelů titulu JUDr. nechají v Brně prozkoumat rigorózní práce programem na odhalování plagiátu. Na přesném časovém harmonogramu se dnes dohodlo vedení práv, zjistila ČTK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Biocev prošel mezinárodním hodnocením, závěrečné bude koncem roku

Vědecký projekt Biotechnologického a biomedicínského centra (Biocev) Akademie věd a Univerzity Karlovy za 3,25 miliardy korun prošel s připomínkami mezinárodním hodnocením. Závěrečné hodnocení bude v Bruselu koncem roku. Na dnešní tiskové konferenci v sídle Akademie věd to řekl Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky, který je předkladatelem projektu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Údajné chyby bývalého děkana projedná komise sedmi profesorů

Údajné plagiátorství a chybu ve vykazování vědeckých prací bývalého děkana Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně (MU) Martina Svobody prozkoumá skupina sedmi profesorů z pěti univerzit. Zvláštní komisi jmenoval rektor MU Petr Fiala. "Komise začne pracovat v nejbližších dnech a závěry lze očekávat za několik týdnů," řekla ČTK mluvčí školy Tereza Fojtová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulta chtěla tvořit standardy péče. Nebude

PRAHA Měl to být velký projekt, který by vedl ke stanovení jasných standardů zdravotní péče, aby zdravotníci i pacienti měli víc jasno v tom, na co má nemocný při léčbě nárok.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo zdravotnictví chce nový tendr na standardy péče

První lékařská fakulta Univerzity Karlovy (LF UK) protestuje proti zrušení tendru na standardy zdravotní péče.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ambiciózní plán na vědecké centrum

Několik miliard korun z evropských fondů je k dispozici na výstavbu velkých vědeckých center v zemi. Ve hře je 7 projektů a v nejbližších dnech se rozhodne, které z nich peníze dostanou a kolik.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Týmu lékařské fakulty UK se nelíbí zrušení tendru na standardy zdravotní péče

Týmu lékařské fakulty UK se nelíbí zrušení tendru na standardy zdravotní péče. Ministerstvo zdravotnictví totiž řízení v hodnotě 125 milionů korun na poslední chvíli zrušilo s odůvodněním, že se do něj přihlásil jediný uchazeč. Šlo právě o tým z 1. lékařské fakulty, který byl schopný vypracovat standardy za zhruba polovinu zadávací ceny. Ministerstvo nyní uvažuje o vypsání nového tendru, s čímž fakulta nesouhlasí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České biotechnologické centrum je opět blíže realizaci

Vědecký projekt Biotechnologického a biomedicínského centra (BIOCEV) Akademie věd a Univerzity Karlovy za 3,25 miliardy korun prošel s připomínkami mezinárodním hodnocením. Závěrečné hodnocení bude v Bruselu koncem roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové výzkumné centrum u Prahy zvýšilo své šance na peníze z Bruselu

Biotechnologické a biomedicínské centrum (BIOCEV), které má vzniknout ve Vestci u Prahy, se zase přiblížilo své realizaci. Projekt totiž v březnu posoudilo ministerstvo školství a mezinárodní panel, což je podmínkou pro žádost o dotace z EU, řekl v úterý bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědcům se nelíbí kafemlejnek

Vládní rada pro výzkum, vývoj a inovace sklidila v loňském roce kritiku za nový systém hodnocení vědeckých výsledků a financování vědy. I proto premiér Jan Fischer navrhl obměnu personálního složení rady. Jaké změny mají v plánu kandidáti na členství v radě?



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze