Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školy a ústavy bojují o miliardy na vědu

Školy a ústavy bojují o miliardy na vědu

12.02.2010


Soutěž o mnohamiliardové evropské dotace na vědu a výzkum naostro startuje. Vysoké školy a ústavy Akademie věd s napětím čekají, jak dopadne první kolo hodnocení žádostí. Například brněnská Masarykova univerzita žádá o plných šest a půl miliardy korun na výstavbu výzkumného centra CEITEC. "Projekt je velmi dobře připraven. Věříme, že bude hodnocen kladně," uvedl šéf projektu Tomáš Hruda.

Dotace z operačního programu Věda a výzkum na inovace jsou rozděleny do dvou prioritních os. Na Evropská centra excelence je vyčleněno 17 miliard korun a na Regionální výzkumná a vývojová centra dalších 11 miliard. Vedle toho některé školy už loni dostaly na vybudování podobných pracovišť dohromady šest miliard. "Ministerstvo školství posoudilo, zda žádosti splňují formální náležitosti pro zařazení do výběrového řízení. Ti, kteří uspěli, byli vyrozuměni dopisem," uvedl včera mluvčí rezortu Tomáš Bouška. Nyní začne hodnotící komise jednotlivé projekty posuzovat z odborného hlediska.

Vedle Masarykovy univerzity oficiálně oznámila splnění základních předpokladů pro postup do výběrového řízení i plzeňská Západočeská univerzita. "Všechny naše projekty byly v první fázi přijaty," řekl prorektor pro vědu a výzkum František Ježek

O tom, které školy a akademické ústavy na evropské dotace dosáhnou, bude defi- nitivně rozhodnuto v červnu. Tento měsíc bude zasedat národní aplikační panel, v březnu pak mezinárodní. Poté rozhodne řídící výbor a v červnu by měly být dojednány parametry dotace. První peníze by pak z Bruselu měly přijít už v září nebo říjnu.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze