Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Děkan VŠE obvinil akreditační komisi z podjatosti

Děkan VŠE obvinil akreditační komisi z podjatosti


06.02.2010, Lucie Borhyová, Reynolds Koranteng


Moderátor

Za stav českých vysokých škol, za aféry s˙udělováním titulů, nebo za rozšíření plagiátorství prý může i akreditační komise. S˙tím přišel v˙dnešním Právu děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz. Komise, která schvaluje obory na vysokých školách, je podle něj podjatá a rozhodně ne nezávislá.


Autor

Akreditační komise, která získala na prestiži rázným postupem v˙aféře na plzeňských právech, teď může mít sama problémy, pokud se potvrdí obvinění z˙této 25stránkové studie. Vznikla s˙jediným cílem - prokázání formálnosti, arbitrárnosti, podjatosti a zpochybnění nezávislosti v˙rozhodování akreditační komise. Studii vypracoval tento muž, Jiří Schwarz, děkan Národohospodářské fakulty VŠE.


Jiří Schwarz, děkan Národohospodářské fakulty VŠE

Akreditační komise vůbec o tu kvalitu nepečuje, pečuje o kvantitu celého procesu.


Vladimíra Dvořáková, předsedkyně Akreditační komise:

Je tam naprostá neznalost prostředí, neznalost zákonných procedur, vytýká se nám tam něco, co my musíme dělat podle zákona.


Autor

Studie se podivuje nad tím, jak je třeba možné, že komise během svých dvou, maximálně třídenních zasedání schválí až 500 akreditací různých studijních oborů.


Jiří Schwarz, děkan Národohospodářské fakulty VŠE

Na rozhodnutí akreditační komise připadají pouhé tři minuty.


Vladimíra Dvořáková, předsedkyně Akreditační komise:

My jsme třeba najednou projednali 30 oborů, kdy bylo pouze prodloužení na dostudování, protože už byly akreditovány obory nové, ale studenti pořád ještě byli.


Autor

Výbušný materiál už dostala na stůl i ministryně školství.


Kateřina Böhmová, mluvčí ministerstva školství:

Aby se k˙němu kvalifikovaně mohla vyjádřit, potřebuje znát i stanovisko druhé strany. Dá se předpokládat, že v˙nejbližších dnech se s˙nimi setká.


Autor

V˙ČR teď funguje 73 vysokých škol, z˙toho 45 soukromých, za 20 let se jejich počet zněkolikanásobil. Pochybnosti se vyrojily nejen o plzeňských právech, ale i o Vysoké škole Karlovy Vary, nebo Vysoké škole finanční a správní. Děkan Schwarz tvrdí, že svou studii dokončil už v˙listopadu loňského roku, nechtěl prý ale na akreditační komisi útočit ve chvíli, kdy řešila aféru na plzeňských právech.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze