Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci plní úřady práce

Vysokoškoláci plní úřady práce

02.02.2010, autor: KATARÍNA ZGÚTHOVÁ


Nezaměstnaných z řad absolventů vysokých škol je o třetinu více. Klíčovou se stává praxe


PRAHA Úřady práce evidují až třicetiprocentní nárůst nezaměstnaných, kteří nedávno obdrželi některý z vysokoškolských titulů. Stále více absolventů z mnoha vysokých škol po celé České republice se tak přesvědčuje, že samotný diplom již není zárukou pro rychlé nalezení lukrativní práce.

Zatímco v září 2008 bylo v databázi úřadů práce celkem 3584 nezaměstnaných z řad absolventů bakalářského, magisterského a doktorského stupně studia, v září loňského roku to bylo již 4642 lidí.

Narůstá také podíl dlouhodobě nezaměstnaných absolventů. Podle novely zákona, která platí od počátku loňského roku, se jedná o nezaměstnaného, který je v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců. V roce 2008 však ještě platila šestiměsíční lhůta. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí tak vzrostl loni v září podíl absolventů, kteří jsou nezaměstnaní déle než půl roku, meziročně o 3,1 procenta na osm procent.

Podle personalisty Zdeňka Šimka začala tato čísla růst již začátkem loňského roku.

"První náznaky šetření v případě náboru nových zaměstnanců byly již v plánu firem na rok 2009," potvrzuje Šimek s tím, že současný stav by měl přetrvat ještě alespoň jeden rok.

Zásadní roli sehrála hospodářská krize, která ztenčila mimo jiné i nabídku pracovních pozic ze strany firem.

"Loni v lednu jsme na portálu Jobs.cz, který je určen absolventům vysokých škol, evidovali celkem 1887 nabídek. Letos v lednu jsme jich měli jen 1308," řekla Jana Skalová, manažerka komunikace společnosti LMC, která provozuje kromě pracovního portálu Jobs.cz také Práce.cz. Podle Skalové se rovněž meziročně zvýšila frekvence návštěv absolventů na těchto portálech, a to z dvou návštěv měsíčně na pět.

Nejohroženější pozici na trhu práce mají podle odborníků absolventi humanitních a ekonomických oborů, kterých začíná být přebytek.

"Hlavní problém je v tom, že současná vzdělanostní struktura vůbec neodpovídá požadavkům rychle se rozvíjející ekonomiky. Je sice mnoho ekonomů nebo absolventů humanitních oborů, ale největší poptávka je po technicky vzdělaných lidech," řekl marketingový ředitel personální společnosti Manpower Jiří Halbrštát s tím, že těch je i nyní pořád nedostatek. Jde například o různé IT specialisty, programátory nebo specialisty ve výrobě.

Nemáte práci? Studujte dál Dalším důvodem zvyšující se nezaměstnanosti mladých lidí s čerstvým titulem je během studia malá provázanost teorie s praxí.

"V zahraničí je obvyklým jevem, že škola požaduje po studentovi během studia absolvovat rok praxe," uvedl Halbrštát s tím, že pokud škola toto nenabízí, měl by si student sám hledat stáže ve svém oboru.

Zdeněk Šimek je přesvědčen, že absolventům bez praxe chybí mimo jiné pracovní návyky: "U takového člověka nemám jistotu, že vydrží v práci sedět každý den osm hodin." Jedním z řešení, jak se vyhnout zápisu na úřadu práce, je podle Šimka pokračování ve studiu. Příkladem může být Británie a Francie. Tyto země zaznamenaly výrazný nárůst počtu studentů na doktorském stupni studia.


Tabulka


Počet nezaměstnaných absolventů škol


Meziroční rozdíl

(k 30. 9. 2009)

abs. v %

bakalářské vzdělání 380 39,3

vysokoškolské vzdělání 635 24,7

doktorské vzdělání 43 97,7

celkem 1058 29,5








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze