Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Z redakční pošty

Z redakční pošty

22.2.2010, rubrika: Publicistika, strana: 6



Pánský klub


Politika je svinstvo, a proto je pro jemnocitné ženské duše nevhodná. Tak většinou vysvětlují politici to, že v českých zastupitelských orgánech zasedá v průměru míň než 20 % žen. Řeklo by se, že v kultivovanějším prostředí – třeba na akademické půdě – se ženy prosadí snáz.

Při pohledu na seznam kandidátů, které minulý týden předložil akademickému senátu ke schválení rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, se ale zdá, že cosi shnilého je i na nejstarší univerzitě na sever od Alp. Ze sedmi kandidátů je sedm mužů. I předchozí Hamplův prorektorský tým byl čistě pánský klub.

Na Masarykově univerzitě proti tomu obsadila prorektorské posty třetina žen (dvě ze šesti). Buď mají v Brně schopnější vědkyně, anebo osvícenějšího rektora.

EVA M. HEJZLAROVÁ, doktorandka na katedře Veřejné

a sociální politiky FSV UK


A co elektrárny?


Vražedný smog v ČR je i proto, že dost nefouká vítr. Což je prý důkaz proti větrným elektrárnám. I proto je jejich podpora (stejně jako fotovoltaických) „nebetyčná hloupost, nebo největší tunel“ (F. Janouch, Právo 15. 2.). Zvýšená výkupní cena elektřiny z alternativních zdrojů je prý jen zbytečné tahání peněz z kapes lidem.

Ne, že by Janouch v něčem neměl pravdu, hlavně v tom, že bohulibého úmyslu zneužívají kšeftaři. Jen je třeba říkat pravdu celou. Tedy i to, že na tom katastrofálním znečištění se významně podílejí i uhelné elektrárny. Smradí, i když vítr fouká. A také proto, kvůli ochraně zdraví a životů, se budují ty fotovoltaické a větrné. A kolik peněz za zdraví už je tak moc, že už se je nevyplatí vydat?

Těžké dilema má vyřešit dostavba Temelína a rekonstrukce Dukovan. Jenže to bude (budeli) nejdřív za dvacet let a má to koštovat 500 miliard. A to nepočítám další náklady, třeba za nové elektrické vedení.

Má-li se nových 2000 megawatů dostat ke spotřebiteli, nemáli síť zkolabovat. Ti, kteří se dožijí, prostředí se opět zhoršuje, se taky prohnou. Připlatí si za elektřinu z nového Temelína stejně, jako za ty alternativní zdroje. Někdo těch 500 miliard zaplatit musí, a ČEZ ani stát to v posledku nebude.

MIROSLAV HUDEC, Česká Lípa



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze