Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bakalář, magistr nebo doktor

Bakalář, magistr nebo doktor

26.2.2010, rubrika: Advokáti, strana: 14, autor: Bohumil Brejžek



Jaké tituly můžete získat? Záleží na délce studia i na tom, zda studujete v tuzemsku, nebo v zahraničí.

Absolventi tříletých studijních programů na soukromých školách získávají titul bakalář (Bc.), zatímco absolventi pětiletého studia na státních školách titul magistr (Mgr.). Ten si mohou absolvováním rigorózního studia, to znamená napsáním a obhájením rigorózní práce a složením příslušných zkoušek, vylepšit na titul JUDr. (Juris utriusque doctor, tedy doktor obojího práva, civilního i církevního). Tento titul se používá pouze u nás a na Slovensku, v ostatních zemích je neznámý.

V zahraničí: L. L. M V zahraničí je používán titul Mgr., většinou se však neuvádí. Absolventům postgraduálního právnického studia je udělován titul Master of Laws, psaný nejčastěji jako L. L. M., ale můžete jej také vidět i v podobě LL. M. nebo LLM.

Donedávna jej bylo možné získat pouze na zahraničních univerzitách, ve spolupráci s univerzitou v Nottinghamu jej jako první u nás nabídla Masarykova univerzita (postgraduální studium obchodního práva). Titul L. L. M se uvádí za jménem a často u něj bývá v závorce uváděna i specializace dotyčného. Dalším studiem lze získat titul Ph. D. (Doctor of Philosophy), používaný na celém světě, a to nejen v oblasti práva.


***


Akademický titul JUDr. se používá pouze u nás a na Slovensku.


Důležité informace Termíny podání přihlášek Na státní školy do 31. března 2010, na soukromé většinou do 31. května 2010, na některé i později. Školné na soukromých VŠ Většinou kolem šedesáti tisíc za akademický rok. Ale i na soukromých vysokých školách lze občas studovat za určitých podmínek zdarma. Zpravidla se to týká tělesně postižených, sociálně slabých nebo i nadaných studentů.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze