Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Snížení rozpočtů může ohrozit kvalitu českých vysokých škol

Snížení rozpočtů může ohrozit kvalitu českých vysokých škol

24.02.2010, čtk


Ústí nad Labem - Česká konference rektorů (ČKR) je znepokojena stavem financování veřejných vysokých škol. Pokles už může ohrožovat kvalitu vysokého školství v ČR, řekl předseda ČKR a rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala. Rozpočet pro veřejné školství činí nyní asi 24 miliard korun, proti loňsku je o2,1procenta nižší.


Chybí až 3 miliardy


Na jednoho studenta letos připadá zhruba 68 000 korun,v roce 2007 to bylo kolem 77 000 korun. Pro reálné zachování hodnoty vzdělávání by vysoké školy podle rektorů potřebovaly ještě dvě až tři miliardy korun.

ČKR si je vědoma stavu veřejných financí a nutnosti úspor, státní výdaje ale podle ní klesají právě v oblasti vzdělávání na rozdíl od jiných kapitol státního rozpočtu.


Potřebné investice


Podle Fialy jsou i jiné země ve složité situaci a jeden z kroků, který dělají, jsou investice do vzdělávání a výzkumu. "To je věc, která může pomoci překonat krizi a je to stále nejlepší investice do budoucnosti," uvedl.

Česká konference rektorů ve svém usnesení také vyzvala členy vlády a parlamentu, aby legislativní změny dotýkající se vysokých škol projednávali s vedením škol. "Novely v parlamentu mají významný vliv na činnost vysokých škol, často nejsou s vysokoškolskou reprezentací náležitě projednány," řekl Petr Fiala.

Rektoři chtějí udělat vše pro to, aby kvalita výuky na vysokých školách neklesla, současný systém financování je ale podle nich neudržitelný.

V Česku se veřejné vysoké školy platí z veřejných prostředků a podle Fialy je nutné tyto prostředky vydat, pokud nemá být ohrožena kvalita vzdělávání studentů.


Reforma školství


Rektoři podporují reformní kroky státu v oblasti vysokého školství, které jsou nezbytné. "Například diferenciace vysokých škol... Je zde celá řada možností, jak peníze distribuovat efektivněji," řekl Fiala. Rektoři se shodli i na podpoře zavedení státních maturit.

Nedávno publikovanou kritiku Akreditační komise konference rektorů odmítla a označila ji za tendenční. "Nepřispěje k tomu, aby se činnost Akreditační komise zlepšila," dodal předseda ČKR Petr Fiala.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze