Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova mezi 500 nejlepšími na světě

Univerzita Karlova mezi 500 nejlepšími na světě

15.2.2010, rubrika: Vysoké školy, strana: 3, autor: jam



V pětistovce nejlepších světových univerzit má Česko zatím jen jednoho zástupce – Karlovu univerzitu.

Ta podle prestižního Šanghajského žebříčku, který sestavuje tamní univerzita Jiao Tong, aktuálně zastává 259. pozici. Rektor UK Václav Hampl věří, že se jeho škola v blízké budoucnosti dostane do první dvoustovky. „Považuji to za výzvu k dalšímu zlepšení vědy, výzkumu a vzdělávání. Jsem přesvědčen, že mít českou univerzitu v nejlepší světové dvoustovce musí být v zájmu celého Česka,” komentoval Hampl umístění „své“ univerzity, kdy byl Šanghajský žebříček zveřejněn.

Nejlepší univerzitou na světě je podle uvedeného žebříčku americký Harvard. Univerzity z USA se hojně objevují v celé první stovce. Z evropských škol je podle žebříčku nejlepší Cambridge, která skončila na čtvrtém místě.

Šanghajský žebříček porovnává dva tisíce z celkových 17 tisíc univerzit na světě. Konečné pořadí vzejde z pětistovky nejlepších. Mezi hodnoticí kritéria patří třeba to, kolik studentů nebo akademiků obdrželo Nobelovu cenu. Přihlíží se také k citovanosti výzkumníků a množství článků publikovaných v prestižních časopisech.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze