Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak se dostat na VŠ a VOŠ

Jak se dostat na VŠ a VOŠ

14.01.2010, autor: Marek Přibil a Aleš Jedlička.


Tak to konečně přišlo! Čtyři roky jste se věnovali středo -školskému studiu a právě teď se rozhodujete, kam po maturitě. Ale jak si vybrat tu nejlepší vysokou školu?


V dnešní mimořádné příloze Práva najdete unikátní přehled šancí na přijetí na všech fakultách v České republice.

Rovněž kompletní a velmi přehledný adresář VŠ (ať státních, veřejných či soukromých) a stejně tak vyšších odborných škol včetně kontaktů, nabízených oborů a údajů o výši eventuálního školného.

První dobrou zprávou je, že v posledních letech, kdy množství fakult bojuje kvůli populačně slabým ročníkům bezmála o každého studenta, se šance na přijetí dramaticky zvyšují. Letos lze proto očekávat podobnou situaci jako loni, kdy VŠ nabíraly poslední uchazeče dokonce ještě v létě.

Zatímco obory jako chemie či informatika měly nenaplněné kapacity kvůli malému zájmu, humanitní fakulty hlásily místa jen u nově vzniklých oborů. Volno tak bylo hlavně na technických a přírodovědných fakultách. Zástupci univerzit přitom upozorňují, že technické vzdělání znamená jistotu uplatnění i nadprůměrných výdělků.


Bez zkoušek přijímalo celkem 14 fakult


Druhou dobrou zprávou je, že se mění způsoby přijímání. Školy upouštějí od klasických přijímaček. Buď zcela, anebo sázejí na Národní srovnávací zkoušky (NSZ).

Přijímačky loni zrušilo čtrnáct fakult veřejných VŠ. V Praze třeba Matematicko-fyzikální fakulta UK či Fakulta chemické technologie VŠCHT.

I Fakulta jaderná ČVUT přijímala ještě do poloviny srpna bez přijímaček přihlášky do všech bakalářských oborů. Volno měly i na fakultě biomedicínského inženýrství, stavební, elektrotechnické nebo informatiky. Kromě ekonomické pak vyhlásily druhé kolo zkoušek i všechny fakulty ostravské báňské univerzity. V Brně zase brala bez zkoušek Fakulta strojní Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

Jestliže se přijímačky konají, vyplatí se vsadit na NSZ neboli Scio testy. Mezi fakultami, jež na jejich základě přijímají, si vybere téměř každý. Možnost využít výsledku na vícero školách zvyšuje šanci na úspěch. Nadto je lze složit ještě před podáním přihlášky.


Přihlášky elektronicky


Naopak podmínkou pro přijetí na sedm z devíti fakult brněnské Masarykovy univerzity je zvládnutí testu studijních předpokladů (TSP). Podobu Scio testů tu mají jen na fakultě sociálních studií; na lékařské pak zájemci skládají testy z biologie, chemie a fyziky.

Starší varianty testů si můžete vyzkoušet na internetu. Jednotný termín pro konání TSP v Brně byl letos stanoven na 7., 8. a 9. května. Jedná se o testování verbálního, symbolického, analytického myšlení a úsudku.

"Otázky jsou rozčleněny do 7 subtestů po deseti. Z pěti nabízených možností je vždy právě jedna správná," řekla Právu mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová s tím, že uchazeči se mohou letos hlásit do 1200 studijních oborů v bakalářských, magisterských a doktorských programech. "Přihlášky se podávají pouze elektronicky do půlnoci 28. února," dodala Fojtová. Kompletní seznam oborů včetně shrnutí obsahu studia a profilu absolventa najdete na adrese www.muni.cz/ admission.

V roce 2009 zaslali uchazeči na Masarykovu univerzitu 70 tisíc přihlášek. Do prvních ročníků bylo zapsáno 20 tisíc mladých lidí.

Nejvýraznější nárůst zaznamenala právnická fakulta, kde evidují 4154 posluchačů. Největší, co do počtu studentů, zůstává filozofická fakulta, kde již byla překonána magická hranice 10 tisíc lidí.

"Zde je letos očekáván velký zájem o Psychologii a Anglický jazyk a literaturu," míní Fojtová s tím, že na ekonomicko-správní fakultě zase o bakalářský obor Finance a právo.


Vyplatí se mediální studia


A jaké obory se ještě vyplatí studovat? Určitě stále humanitní. Velmi žádaná je proto Fakulta sociálních věd UK v Praze. Umožňuje studium mladých a dynamických disciplín, jakými jsou mediální a komunikační studia.

"Největší zájem bývá i o základy humanitní vzdělanosti, fyzioterapii, ošetřovatelství, informatiku a IT," sdělil Právu mluvčí UK Václav Hájek.

Upozornil, že o některých oborech, jež bude možné studovat od září 2010, budou akreditační komise rozhodovat ještě v průběhu jara. Je proto důležité sledovat weby fakult poté, co proběhnou přijímačky na většinu již akreditovaných oborů.

Na UK se lze přihlásit on-line. Informace o podmínkách přijímacího řízení s odkazem na elektronickou přihlášku naleznete na webu www.cuni.cz/UK2213.html.


V novém kampusu


Co se týká medicíny, za nejatraktivnější obory, na něž se každoročně hlásí nejvyšší počet lidí, lze pokládat magisterský Zubní lékařství, bakalářský i navazující magisterský Fyzioterapie a magisterský obor Všeobecné lékařství.

"Naopak dosud malý zájem byl o nedávno otevřený bakalářský obor Radiologický asistent. Nově otevírán je magisterský obor Nutriční specialista, jenž svým pojetím navazuje na bakalářský obor Nutriční terapeut," konstatovala Fojtová.

Na brněnské lékařské fakultě bude od akademického roku 2010/11 probíhat výuka všech teoretických předmětů oboru Všeobecné lékařství v posluchárnách a učebnách nového moderního kampusu v Brně-Bohunicích, jenž bude plně dostavěn do září.


Školy upouštějí

od klasických

přijímaček. Buď zcela,

anebo sázejí na

Národní srovnávací

zkoušky




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze