Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti: Na vozíku čeká překážka na každém rohu

Studenti: Na vozíku čeká překážka na každém rohu

Pražský deník, 06.01.2010, autor: (luk)

Praha - Do ulic hlavního města vyrazilo na vozíku na podzim loňského roku postupně 86 studentů prvního ročníku katedry speciální pedagogiky Univerzity Karlovy. Jejich úkolem bylo absolvovat libovolnou, nejlépe dobře známou, trasu po Praze a sledovat, jaké bariéry musí překonávat.

Důležité bylo sledovat, jak moc se cesta na vozíku lišila od té každodenní, jaké byly reakce okolí a podobně.


Jedeme v tom s vámi a na vlastní kůži


"Jednalo se již o třetí ročník studentů, kteří se zapojili do projektu Jedeme v tom s vámi," informoval Erik Čipera ze sdružení Asistence, které projekt založilo.

Budoucí odborníci v oboru tak poznali na vlastní kůži, jaká úskalí přináší pohyb na vozíku ve veřejném prostoru. O svém zážitku pak také psali práce. "Ze začátku jsem byla nesvá a spíše nervózní z toho, že mě každý sleduje, nebo jsem si to aspoň myslela. I když jsem na vozíku seděla jen jedno odpoledne, musela jsem hned řešit spoustu věcí, které normálně neřeším: Kde asi přejdu, jak se dostanu přes silnici, jak se dostanu do metra, v kolik mi jede bezbariérová tramvaj, autobus. Poznala jsem, že to opravdu není jednoduché, a být tam sama a nemít pomoc, tak bych asi rezignovala, zůstala na místě a počkala, až by mě někdo odvezl," popsala své zkušenosti studentka Martina Housová, která se akce účastnila a práce její skupiny byla vyhodnocena jako nejlepší.


Lidé reagují různě, někteří "nevidí"


Zajímavý je podle Martiny Housové i přístup lidí. "Někdo dělá, že vás ani nevidí, někdo je naopak kamarádský a hned se s vámi dá do řeči a snaží se pomoci a poradit," pokračovala s tím, že na každém rohu čekala nějaká překážka, s kterou se musí vozíčkáři vyrovnat a překonávat ji každý den.


Poznají odlišnost


"Když jsem seděla na vozíku a byla postrkována jednou ze spolužaček, zcela určitě jsem se cítila odlišně. Najednou bylo všechno jinak, stala jsem se závislou na kamarádkách, bez jejich pomoci bych se kvůli velkému schodu nedostala ani ven z kavárny, cítila jsem se velice nejistě. Při vystupování z autobusu se mile projevil jeden pán, který hbitě přiskočil a pomohl spolužačce nadzvednout vozík," řekla Mariana Trojanová, která se svou skupinou cestovala na vozíku na trase Vyšehrad, Výtoň, Florenc.

Tři nejúspěšnější práce o cestách Prahou na vozíku v projektu Jedeme v tom s vámi budou dnes od 9 do 11 hodin prezentovány v učebně R 101 v budově Pedagogické fakulty UK v ulici M. D. Rettigové v Praze 1.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze