Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       První letošní dotace připadnou vysokým školám

První letošní dotace připadnou vysokým školám


Sokolovský deník, 14.01.2010


V letech 2007- 2013 lze v České republice (ČR) čerpat dotace na vzdělávací projekty s cílem podpořit rozvoj kvalitního a účinného systému celoživotního učení. Zdrojem . nancí je Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), který je zaměřen na všechny regiony mimo území hlavního města Prahy. Program je řízen ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Příležitost získat dotace z OP VK mají letos jako první vysoké školy díky speciální výzvě vyhlášené koncem minulého roku.


Potřeby vysokoškolského vzdělávání


Význam vysokoškolského vzdělávání sílí v důsledku rostoucích požadavků na vzdělanost populace, a tím se mění i jeho funkce a poslání. Jako nedostatečná se ukazuje především vazba mezi vysokými školami a institucemi výzkumu a vývoje na jedné straně a sektorem výroby a služeb na straně druhé. K nápravě tohoto de . citu existuje v OP VK oblast podpory s názvem Partnerství a sítě. Hlavním důvodem jejího vzniku byla nutnost, aby prostřednictvím společných aktivit došlo k lepšímu propojení požadavků trhu práce a nabídky studijních programů vysokých škol. V rámci uvedené oblasti mohou získat podporu aktivity zaměřené na realizaci společných projektů a na utváření partnerství a spolupráce v sítích mezi vzdělávacími a výzkumnými a vývojovými institucemi a veřejným a soukromým sektorem. Současně je také třeba věnovat pozornost i propagaci této spolupráce. Dalším cílem je podpora účinného přenosu poznatků, výsledků výzkumu a vývoje a inovačních řešení ze vzdělávacích a výzkumných a vývojových institucí do podnikatelské sféry. Partnerství a sítě by měly vznikat jak mezi subjekty "stejného druhu" (například mezi vysokými školami), tak mezi různými subjekty navzájem.


Partnerství a sítě poprvé


Poprvé mohli zájemci předkládat své projektové žádosti v rámci výzvy, která trvala od února do dubna loňského roku. Zájem byl obrovský, o celkovou částku téměř 650 milionů korun se podělilo čtyřicet vítězných projektů. Tyto projekty přispějí k rozvoji přírodovědných a technických oborů, oblasti zdravotnictví a farmacie, zemědělství, energetiky, životního prostředí apod. Díky nim vznikne široké spektrum komunikačních platforem, kontaktních a znalostních center a dojde k lepšímu využití a přenosu výsledků výzkumu a vývoje do praxe, což se odrazí ve výukové činnosti. Spolupráce mezi institucemi terciárního vzdělávání, výzkumnými organizacemi a subjekty soukromého sektoru a veřejné správy se projeví především ve společném využívání výzkumných a vývojových kapacit, v konzultační činnosti vysokých škol vůči aplikační sféře, krátkodobých stážích, společných seminářích, letních školách a workshopech, které povedou k navázání nebo rozvoji spolupráce.


Partnerství a sítě aktuálně


Druhá výzva oblasti podpory Partnerství a sítě, vyhlášená 21. prosince 2009 a určená všem státním, veřejným i soukromým vysokým školám, je zaměřena na podporu zavedení metody "full cost" (úplných nákladů) jako nástroje spolupráce s aplikační sférou na vysoké školy.

Tato výzva je specifická nejen svým obsahem, ale i dobou trvání. Vysoké školy mohou předkládat své projektové žádosti v období od 6. ledna až do doby, než bude vyčerpána celková částka 250 milionů korun, nejpozději však do 20. prosince letošního roku. Výše dotace na jeden projekt se pohybuje v rozmezí jeden až deset milionů korun.

Záměrem této výzvy je vytvoření komplexních a účinných nástrojů, které podpoří inovační proces v oblasti zavedení metody úplných nákladů na vysoké školy jako celek. Metodika úplných nákladů by měla zajistit sledování a vykazování skutečně vynaložených nákladů na projekty (a to jak přímých, tak i nepřímých). Znalost skutečných projektových nákladů zajistí lepší fungování na bázi finanční udržitelnosti a prostřednictvím modernizace systémů subjektů přispěje k posílení konkurenceschopnosti. V rámci této aktivity budou podporovány především činnosti vedoucí k vytvoření interních pravidel organizace, v omezené míře i zavedení pravidel do praxe (tzv. pilotáž). Tato specifická výzva je projevem součinnosti mezi Operačním programem Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Operačním programem Výzkum a vývoj pro inovace, který rovněž řídí MŠMT.


Užitečné kontakty a poradenství


Veškeré informace k podmínkám výzvy k předkládání projektových žádostí najdou zájemci na webových stránkách MŠMT na adrese:

http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/vyhlaseni-vyzvy-k-predkladani- individualnich-projektu-4. Důležitým zdrojem informací je i Příručka pro žadatele o finanční podporu z OP VK, která pomůže s přípravou projektové žádosti, a která je ke stažení na http://www.msmt.cz/uploads/soubory/ESF/zakladni_dokumenty_OP_VK/PpZ/PpZ_verze_6_ final_091021.pdf. Zájemci se dále mohou zúčastnit semináře, jenž se uskuteční 19. ledna v Praze. Přihlášku najdou na odkazu: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/seminar-prozadatele-o-financni-podporu-z-opvk-oblast-1. Pro případné dotazy jsou k dispozici osobní, telefonické či e- mailové konzultace s projektovými manažery, jejichž jména jsou uvedena v textu výzvy.


Program je spolu financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze