Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědci chtějí patenty více využívat

Vědci chtějí patenty více využívat

26.1.2010, rubrika: Jižní Čechy, strana: 11, autor: Jiří Falout



Vakcína proti klíšťatům, přírodní lepidlo sloužící například v medicíně pro slepení roztržené kůže či kostí nebo účinné látky v boji proti chorobám rostlin a další vynálezy jihočeských vědců by měly najít větší využití.

Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích spustilo společně s odbornou firmou Ila projekt, v němž se budou vědečtí pracovníci učit, jak pomoci výsledkům výzkumu k takzvané komercionalizaci. „Měli jsme několik látek, které jsme i patentovali, ale svou neznalostí jsme přišli zkrátka a slávu i peníze získaly firmy, které se pohybují v komerční oblasti,“ řekl Právu ředitel Biologického centra František Sehnal.

Vědci tak projdou třemi stupni kurzů, přičemž v tom prvním získají základní všeobecné informace a po absolvování posledního budou moci školit další vědecké pracovníky.

„Osobně se přihlásím do základního kurzu. Považuji jej za velký přínos, protože získám takové informace, které mi pomohou například dotáhnout výzkum až do praxe,“ uvedl Sehnal. Firma Ila od roku 2003 spolupracuje s Karlovou univerzitou.

„U vědců vyvolává byznys většinou negativní emoce. V tom nejjednodušším kurzu jim vysvětlíme základní pojmy, které je potřeba znát, když se chtějí pustit do komercionalizace,“ sdělila k projektu ředitelka firmy Ila Kateřina Čihařová.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze