Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Šance na přijetí stále rostou

Šance na přijetí stále rostou

26.1.2010, rubrika: Akademie, strana: 26, autor: RADKA KVAČKOVÁ



Dostat se na vysokou školu je rok od roku snazší. Důvodem je skutečnost, že míst na vysokých školách, ale i fakult a oborů přibylo, zatímco populace mladých studijního věku ubývá a ubývat bude i nadále. Přesto zůstávají studijní programy a obory, na kterých je tlačenice.

Z tabulek na následujících stranách, v nichž Ústav pro informace ve vzdělávání (UIV) zaznamenal loňské výsledky přijímacího řízení na veřejné vysoké školy, vyplývá, že k nejméně dostupným patří prestižní umělecké školy, kam se probojuje třeba jen každý devátý uchazeč, či například práva, kde bývá šance přibližně jedna ku pěti. Ještě před několika lety však bývala podstatně nižší, až jedna ku deseti.

Mást mohou některé lékařské fakulty. Na 1. LF UK se podle statistiky loni dostal každý druhý uchazeč. Tak to ale jistě nebylo na všeobecném nebo zubním lékařství. Statistiku činí optimističtější další zdravotnické obory na bakalářské a navazující magisterské úrovni.

Také téměř čtyřprocentní úspěšnost např. na Filozofické fakultě UK neznamená, že je tomu tak na každém oboru. Anglistika nebo psychologie bývají žádány několikanásobně víc než například bohemistika. Loni sice přišlo na psychologii „jen“ necelých osm set přihlášek (brali 74 studentů), ale možná jen proto, že přijímací zkoušky byly vypsány se zpožděním. Jiná léta tam mívají běžně přes tisícovku uchazečů.

Nepřekvapí, že nevelká šance je také na fakultách sociálních věd či studií a naopak nadějnější jsou technicky zaměřené školy.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze