Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Petici proti školnému podepsalo za tři týdny 600 lidí

Petici proti školnému podepsalo za tři týdny 600 lidí

Praha 20. září (ČTK), autor: kli rot

Petici proti zavedení školného na vysokých školách podepsalo za necelé tři týdny na 600 lidí. ČTK to řekli iniciátoři petice ze spolku SOS Student, kteří dnes ráno sbírali podpisy v Praze. Během školního roku chystají další podpisové akce na školách. Pokud shromáždí 10.000 podpisů, bude se muset peticí zabývat sněmovna. Podle iniciátorů petice je školné asociální. Se školným se počítá v koaliční smlouvě, mělo by být zavedeno od roku 2013.

    "Dnes máme za hodinu asi stovku podpisů, včera v Brně to bylo 110," uvedl jeden z organizátorů akce Jaromír Petelík. Podpisy sbírají od září, okamžitě získali 400 podpisů. Reagovali na záměry ministerstva školství, které začalo připravovat systém odloženého školného. Až začne akademický rok na všech univerzitách, chtěli by sbírat podpisy u škol. Na jaro pak plánují "větší akci".

    V případě takzvaného odloženého školného by banky školám zaplatily za pomoci státní záruky za studenty již během studia. Ti by začali platit až poté, co v zaměstnaní dosáhnou průměrného platu. Ministerstvo školství si chce nyní nechat vypracovat na fungování tohoto systému studii.

    "Mezi formami školného není rozdíl. Obě jsou špatné. Přímé školné postihne rodinu studenta okamžitě. Odložené školné zadluží studenta na mnoho let dopředu. Obě tyto varianty pomohou pouze finančním institucím nabízejícím půjčky," myslí si zástupci studentského spolku SOS Student. Zároveň upozornili, že už teď jsou náklady na vysokoškolská studia vysoké, až 10.000 korun měsíčně.

    Maximální výše školného by měla být podle vlády 10.000 korun za semestr. Fungování plateb za studium má být řešeno v zákoně o finanční pomoci studentům. Počítá mimo jiné se systémem půjček a grantů na studium. Vláda by měla mít jeho návrh na stole do konce letošního roku. Ministr školství Josef Dobeš (VV) ovšem na loňské ideové konferenci nejmenší vládní strany prosadil usnesení, podle kterého by VV měly jednat v koalici o odkladu spuštění školného o rok, tedy do dalšího volebního období.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze