Čeští vědci odhalili nová fakta ze života kvasinek ****************************************************************************************** * Čeští vědci odhalili nová fakta ze života kvasinek ****************************************************************************************** Téma: 12.9.2011 21:05    ČRo 1 - Radiožurnál    Zpráva     AUDIO zde [ URL "http://www.rozhlas.cz/zpravy/veda/_zprava/946722          "]   Ondřej HOUSKA, moderátor -------------------- Čeští vědci si připsali světový úspěch. Tým biologů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Ka Mikrobiologického ústavu a Fyziologického ústavu Akademie věd odhalil nová fakta ze života Ty známe většinou jako jednoduché organismy v podobě pekařského droždí, nebo je máme spoje piva. Díky českým vědcům teď ale víme, že kolonie kvasinek jsou mnohem složitější, než jsm mysleli, a mají řadu vlastností typických pro mnohobuněčné organismy. Závěry zmiňovaného v americký časopis Journal of Cell Biology. A jeden ze členů výzkumného týmu Vratislav Šťoví Radiožurnálu. Dobrý večer. Vratislav ŠŤOVÍČEK, člen výzkumného týmu -------------------- Dobrý večer. Ondřej HOUSKA, moderátor -------------------- Pane Šťovíčku, proč je váš výzkum důležitý? Co z toho plyne, že kvasinky mají řadu vlastno mnohobuněčné organismy? Čím je to zajímavé? Vratislav ŠŤOVÍČEK, člen výzkumného týmu -------------------- Tak zajímavé je zjištění, že kvasinky nežijí v přírodě jenom jako jednoduché organismy, al rozličná mnohobuněčná společenství. A že buňky v těchto společenstvích nejsou jenom v pods nahodile uspořádány, ale že ty útvary mají jistou strukturu, buňky mají specifické funkce. dovedou spolupracovat a podílet se tak na tvorbě a ochraně celého toho společenství, což b několika lety bylo bezesporu kontroverzním tématem, že kvasinky dovedou žít v podstatě jak organismy. Ondřej HOUSKA, moderátor -------------------- Přečetl jsem si, že váš výzkum by mohl být využitelný v medicíně. Jakým způsobem? Vratislav ŠŤOVÍČEK, člen výzkumného týmu -------------------- Tak kvasinky mohou být nejenom užitečné člověku při výrobě produktů, jako je pivo, či chlé mohou být velmi nepříjemné, v případě patogenních kvasinek mohou způsobovat vážné infekce. že jsou sdruženy do takzvaných biofilmů, což jsou v podstatě jakési povlaky, či nárůsty bu sliznici člověka, či na umělých implantátech, tak dovedou být zdrojem velmi nepříjemných i věc je, že tyto biofilmy jsou taky značně odolné vůči léčbě antibiotiky. Náš výzkum ukazuj vlastností, které pozorujeme v kvasinkových koloniích, je typická právě i pro biofilmy a m pomoci, ta kvasinková kolonie, mohla by nám pomoci při výzkumu dějů, které jsou zodpovědné vysokou odolnost biofilmů vůči antibiotikům. Ondřej HOUSKA, moderátor -------------------- Mluvili jsme o tom, že kvasinky známe my laici hlavně díky výrobě piva nebo chleba, takže nezeptat. Bude díky vašemu výzkumu lepší pivo, nebo lepší chleba? Vratislav ŠŤOVÍČEK, člen výzkumného týmu -------------------- To je bezesporu zajímavá otázka, ale nemyslím si, že závěry naší studie nějak napomohou k piva i chleba. Musím vás asi spoustu posluchačů zklamat, nicméně pekaři i pivovarníci si s velmi dlouho a šlechtí a používají je právě pro vlastnosti, které umožňují výrobu piva, či znamená, že jsou to trochu jiné vlastnosti, než které my pozorujeme u těch našich divokých Ondřej HOUSKA, moderátor -------------------- Říká Vratislav Šťovíček z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který přišel do studi Díky a na slyšenou. Vratislav ŠŤOVÍČEK, člen výzkumného týmu -------------------- Děkuji za pozvání.