Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mikrosnímky motýlů získaly první cenu

Mikrosnímky motýlů získaly první cenu

7.9.2011    Lidové noviny    strana 20    Medicína & věda, autor: mat       

KŘÍDLA NA BEDNĚ

NEW YORK Více než osm tisíc účastníků z devadesáti zemí se přihlásilo do soutěže o Mezinárodní fotografickou cenu pořádanou americkou Nadací Lucie.

V kategorii speciálních snímků v sekci mikrofotografií zvítězil Petr Jan Juračka z katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Soutěže se zúčastnil poprvé a hned zabodoval s unikátními snímky motýlích křídel a tzv. voničkového orgánu, kterým sameček babočkovitého motýla láká samičky.

„Fotografie z elektronového mikroskopu se dělají hodně speciálně, preparáty se musí různě vysoušet, pokovovat a podobně. Dřete se jak šílený, aby vznikl černobílý obraz, který je pak nutné barvit,“ říká vítěz.

Další snímky zobrazují šupinky na křídlech motýlů. Schopnost těchto drobných útvarů odrážet nebo lámat světlo vytváří pozoruhodné barevné efekty.

Fotografie babočky paví oko je složena z 27 různě zaostřených snímků. „Obraz jsem snímal zrcadlovkou ovládanou přes počítač,“ říká Petr Jan Juračka. Ke složení snímků poté použil speciálně vyvinutý software.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze