Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři se obávají, že veřejné vysoké školy ztratí samosprávu

Rektoři se obávají, že veřejné vysoké školy ztratí samosprávu

České Budějovice 8. září (ČTK), autor: rek mol

Rektoři se bojí, že by veřejné vysoké školy mohly ztratit samosprávu. Nesouhlasí proto s pozměňovacím návrhem vládní novely zákona o rozpočtových pravidlech, který prý likviduje samosprávu vysokých škol. Podle rektorů návrh rozpočtového výboru sněmovny zhoršuje podmínky pro činnost a hospodárnost škol a prakticky znamená podřízenost veřejných vysokých škol ministerstvu financí, řekl dnes novinářům předseda České konference rektorů (ČKR) Václav Hampl po setkání rektorů v Českých Budějovicích.

Podle rektora Akademie múzických umění v Praze Iva Mathé pozměňovací návrh představuje pro vysoké školy velké omezení a komplikace. "Veřejné vysoké školy jsou už 12 let veřejnoprávní korporací a nepatří mezi státní organizace a najednou by se z nich zase staly státní instituce, které mají účty u České národní banky, a to přináší řadu problémů," uvedl Mathé. Taková instituce prý například nemůže vlastnit bankovní karty nebo to přináší různé fakturační problémy.

Navíc Mathé řekl, že podle pozměňovacího návrhu by patrně s přebytkem peněz nakládalo ministerstvo financí. "Takže pro dobře hospodařící školy by to znamenalo velké ztráty," uvedl.

Rektoři se také obávají státního rozpočtu pro rok 2012. Podle předběžných informací by vysokoškolská sféra měla získat v porovnání s letoškem o miliardu korun méně. "Zdá se nám, že navzdory předvolebním prohlášením vysokoškolské vzdělávání přestává patřit mezi vládní priority," řekl Hampl.

Dnešního setkání ČKR, které uspořádala českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická, se zúčastnilo 41 rektorů.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze