Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na konferenci o hodnocení výzkumu zněla kritika vládní metodiky

Na konferenci o hodnocení výzkumu zněla kritika vládní metodiky

Praha 8. září (ČTK),  vh hj

Přednáškami o způsobu porovnávání amerických univerzit a tvrdou kritikou způsobu hodnocení vědeckého výzkumu v České republice začala dnes v Praze dvoudenní mezinárodní konference KRE 11 (Knowledge, Research, Education). Pořádá ji Národní technická knihovna (NTK) spolu s Českým vysokým učením technickým a Vysokou školou chemicko-technologickou. Jejím tématem je právě rozdělování peněz na vědu a měření a hodnocení výsledků výzkumu.

    "Soudíme, že právě v časech ekonomických obtíží je o to důležitější hledat dobře zdůvodněné a spravedlivé metody, které podpoří výzkum jako nutnou podmínku ekonomického rozvoje a rozkvětu vysokoškolského vzdělávání," uvedli na webu v pozvánce na konferenci pořadatelé. Cílem akce je podle nich přivést k jednacímu stolu univerzitní hodnostáře, vedoucí pedagogy akademické obce i ty, kdo o rozdělování peněz rozhodují.

    O hodnocení amerických univerzit hovořil kvestor (zástupce rektora pro hospodářství a administrativu) univerzity v Massachusetts James V. Staros. Ukázal jak mnohostranná je metodologie, jíž se hodnotí kvalita amerických vysokých škol, na kterých se v USA soustřeďuje vědeckých vzkum.

    Zatímco v Česku se tradičně vědecký výzkum dělí především mezi Akademii věd a vysoké školy, americká tradice toto rozdělení, a tedy bitvu akademie a vysokých škol o veřejné peníze nezná. Ředitele NTK Martina Svobodu překvapilo Starosovo sdělení, že v Americe stát dotacemi pokrývá pouze šestinu výzkumu a zbytek si musí vědci "vysoutěžit". "To je s českými poměry nesrovnatelné," uvedl.

    Českou metodiku hodnocení výsledků vědecké práce, kterou připravila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace, podrobil ve své přednášce kritice pracovník Akademie věd a Univerzity Karlovy Štěpán Jurajda. Metodiku vědci kritizují už od jejího vzniku a přezdívají ji "kafemlejnek". Tvrdí, že jde o hodnocení bezduché, mechanické, které skutečnou vědu podhodnocuje, zatímco až několikanásobně víc oceňuje snadno dosažené výsledky.

    Jurajda sestavil tabulku, která podle něj ukazuje, jak v poslední době přibylo těch výzkumných výsledků, které jsou snadno dosažitelné, ale metodika je přesto hodnotí mnoha body. Tento systém nutí vědce a instituce, které je zaměstnávají, aby se "honili" za body, protože "body jsou peníze", uvedl Svoboda.

    Seminář bude pokračovat v pátek, kdy budou účastníci hovořit hlavně se zástupci českých a zahraničních firem. Konferenci uzavře diskusní panel.










Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze