Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna schválila novelu, která má podpořit mladé lékaře

Sněmovna schválila novelu, která má podpořit mladé lékaře

Praha 23. září (ČTK)

Mladí lékaři zřejmě budou mít lepší podmínky pro další vzdělávání a získání atestace. Poslanci dnes schválili novelu, která umožní, aby stát dával každý rok půl miliardy korun na jejich specializační studium. Předloha míří do Senátu.

Vládní novela zákona o získávání způsobilosti k výkonu zdravotního povolání uvádí, že v programu rezidenčních mist dostanou peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Dotace jsou poskytovány I v současné době, nyní se změní system.

Novela dale ruší dosavadní povinnost lékařů vykonávat po složení atestační zkoušky praxi pět let v ČR. Zanikne povinnost uzavírat stabilizační dohodu. Předloha zároveň prodlužuje možnost přerušit specializační vzdělávání až na pět let.

Milada Emmerová (ČSSD) neprosadila pozměňovací návrh, podle kterého by měl postgraduální vzdělávání lékařů nadále na starosti specializovaný institut, ne lékařské fakulty. Podle poslankyně by se mohlo vzdělávání převodem zhoršit.

Změny v systému dalšího vzdělávání byly jedním z požadavků odborářské protestní akce Děkujeme odcházíme, v níž dalo výpověď 3800 nemocničních lékařů. Po podpisu memoranda, kterým jim stát zaručil od března zvýšení platu o 5000 až 8000 korun měsíčně a účast na reformních pracích, výpověď stáhli.

Program rezidenčních mist ověřovalo ministerstvo v předchozích dvou letech. Změny navrhlo právě na základě těchto zkušeností. Při kalkulaci vycházelo z předpokladu, že je 1000 absolventů lékařské fakulty ročně. Pro 200 rezidenčních mist je určena podpora po celou dobu vzdělávání a pro 800 jen pro základní kmen v délce 24 měsíců.

Specializační vzdělávání trvá podle oboru od tří do sedmi let. Ministerstvo stanoví v přímo řízených nemocnicích měsíční úhradu povinné stáže maximálně 5000 korun, nyní vybírají nemocnice i mnohem víc.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze