Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mezi nebem a zemí něco je, věří středoškoláci

Mezi nebem a zemí něco je, věří středoškoláci

Mladá fronta DNES, 26.9.2011, Rubrika: Z domova, Strana: 4, Autor: Jan Jiřička, iDNES.cz

PRAHA Mladí lidé v Česku věří. V něco. Existenci duchovna odmítá jen každý pátý středoškolák. Institucionalizovaná víra však mladé Čechy neláká. Církvím důvěřuje jen necelých deset procent z nich. Říká to průzkum mezi středoškoláky, který si objednala Křesťanská akademie mladých.

V existenci něčeho „víc“, než je jen viditelný materiální svět, věří 60 procent chlapců a dívek. Téměř čtvrtina mládeže o něm není přesvědčena, ale neodmítá jej.

„Potvrdilo se, že v Česku je velmi rozšířená víra v něco a že pohled na Čechy jako ateisty je dost nepřesný. Lidé, kteří nevěří v existenci nadpřirozena a nemateriálna, jsou v menšině,“ řekla socioložka Dana Hamplová z Univerzity Karlovy v Praze, která průzkum analyzovala.

K ateismu se přihlásilo 17 procent studentů, církevní příslušnost nebo nějaké náboženské vyznání uvedlo v dotazníku 25 procent studentů. Zhruba polovinu z nich tvoří římští katolíci.

Mladí lidé nemají církve rádi. Za důvěryhodné je považuje jen devět procent respondentů. Teenageři jim vytýkají vymývání mozků, omezování svobody a neschopnost nabízet řešení problémů dnešního světa. Socioložka Hamplová však uvádí, že v této části průzkum chybuje. Podle ní vycházejí církve z průzkumu negativně kvůli způsobu, jakým tazatelé formulovali otázku.

Průzkum si u agentury Focus objednalo vzdělávací a charitativní sdružení Křesťanská akademie mladých (KAM). Sběr dat proběhl letos na jaře mezi téměř sedmi tisíci žáky více něž 150 středních škol ve 30 velkých českých městech.

Studenti 2. a 3. ročníků gymnázií, středních odborných škol a učilišť vyplňovali dotazníky. Projekt se uskutečnil pod záštitou ministra školství Josefa Dobeše a zaplatila jej americká nadace Maclellan Foundation.

Výsledky průzkumu podle Hamplové odpovídají podobným průzkumům prováděným mezi dospělými. Za klíčové zjištění považuje to, že velká část mladé generace má zájem o duchovno, ale hledá je mimo církev. „Nevidí ji jako prostředí, které by jim dalo odpovědi na jejich otázky,“ říká Hamplová.

Zadavatele průzkumu nejvíce překvapil nízký počet ateistů a také z jeho pohledu vysoký podíl studentů, kteří se hlásí k nějakému vyznání. „To je v rozporu s nedávno publikovanou studií BBC, která tvrdila, že dle matematického modelu vymizí v České republice víra nejdříve na světě,“ zhodnotil průzkum pro server iDNES.cz místopředseda výboru KAM Dušan Drabina. K duchovnu více inklinují dívky. Chlapci je předstihli pouze v příslušnosti k nekřesťanským náboženstvím (k nim se hlásí 6 procent chlapců i dívek). Může za to především rostoucí obliba duchovního směru jediismu, vycházejícího z filmové ságy Hvězdné války.

Směrem z východu na západ počet křesťanů klesá

Průzkum potvrdil, že k víře jsou otevřenější studenti na Moravě a ve Slezsku. „Dá se vypozorovat trend, že čím více na západ, tím menší počet křesťanů,“ uvádí Drabina. To potvrzuje i podobný průzkum, který proběhl na Slovensku. Tam odpovídalo 1 400 studentů ze 30 středních škol.

Mladí Slováci jsou podle očekávání ve srovnání s Čechy duchovněji založení. Sedmdesát jedna procent z nich si myslí, že existuje něco více než jen materiální svět, 43 procent věří v existenci Boha a aktivně se o něj zajímají. V Česku je to pouze 11 procent respondentů.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze