Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademici se bouří proti školnému i jedinému kontu

Akademici se bouří proti školnému i jedinému kontu

23.9.2011, Právo, Strana 3, Zpravodajství, autor: Marek Přibil       


Rada vysokých škol (RVŠ) se včera na svém mimořádném zasedání ostře ohradila proti pozměňovacímu návrhu k novele zákona o rozpočtových pravidlech, podle kterého by byly peníze vysokých škol podřízeny režimu státní pokladny.


            „Tato změna by znemožnila těmto institucím (vysokým školám) převádět tyto prostředky na své bankovní účty. Musely by být vedeny výhradně u ČNB a ministerstvo financí by získalo oprávnění k jejich krátkodobému ukládání nebo investování na finančním trhu,“ stojí ve stanovisku rady.


Podle rady by ministerstvo mohlo také bez přesnějšího zákonného vymezení přímo stanovovat termíny a rozsah platebního režimu na účtech v ČNB.


            Rada také odmítla zavedení školného. V zemích, kde bylo zavedeno, prý poté poplatky skokově narůstaly a mladí se čím dál víc zadlužují. Akademici se také obávají, že by školné sloužilo jako náhrada klesajících výdajů státu na vzdělávání.


            Se školným v podobě odložené platby, kdy by absolventi začali splácet až po dosažení průměrného platu, se počítá v koaliční smlouvě. Mělo by být zavedeno od roku 2013. „Absolventi nejsou schopni půjčky splácet,“ upozornil na zkušenosti ze zahraničí předseda Studentské komory RVŠ Miroslav Jašurek.


            Akademikům také vadí, že jim ministerstvo školství zatím nepředložilo analýzu ohledně dopadů školného. Podle náměstka ministra pro VŠ Ivana Wilhelma si ale takovou analýzu právě nechávají zpracovat, první výsledky představí v říjnu.


            Do konce října by pak měla vláda dostat na stůl návrh zákona o vysokých školách, připravuje se i zákon o finanční pomoci studentům, kde by mělo být podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) školné právě zakotveno.


            Maximální výše by měla být podle vlády 10 tisíc korun za semestr. Počítá se mimo jiné se systémem půjček a grantů na studium.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze