Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rada vysokých škol odmítá zavedení školného na vysokých školách

Rada vysokých škol odmítá zavedení školného na vysokých školách

22.9.2011 18:00    ČRo 1 - Radiožurnál    Zpráva    

Jana GULDA, moderátorka

--------------------

Rada vysokých škol odmítá zavedení školného na vysokých školách. Podle nich se kvůli zpoplatnění studia mladí lidé zbytečně zadluží. Školné odmítá i Studentská komora rady, její předseda Miroslav Jašurek Radiožurnálu řekl, jaké studenti mají výhrady.

Miroslav JARUŠEK, předseda, Studentská komora rady

--------------------

U studentů zcela jednoznačně může dojít k tomu, co pozorujeme v těch zemích, kde školné bylo zavedeno. To znamená, že to školné se skokově zvyšuje a dosahuje poměrně významných částek, takže samozřejmě většina studujících si na to školné musí brát ty půjčky, které, byť jsou nějakým způsobem třeba dotovány státem, tak ta udržitelnost je problematická a samozřejmě faktem zůstává to, že potom absolventi vysokých škol z nich vycházejí s poměrně velkým dluhem.

Jana GULDA, moderátorka

--------------------

Podle náměstka ministra školství Ivana Vilhelma budou mít do konce října analýzu dopadů po zavedení školného. S tím se počítá v koaliční smlouvě. Mělo by být zavedeno od roku 2013. Studenti by měli platit maximálně 10 tisíc korun za semestr.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze