Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Brusel chce vlastní žebříček univerzit, má pomoci studentům

Brusel chce vlastní žebříček univerzit, má pomoci studentům

Brusel 20. září (zpravodaj ČTK), autor:    pkt str

Evropská komise chce, aby v Evropské unii vznikl vlastní žebříček univerzit. Měl by pomoci studentům s výběrem škol a oborů. Iniciativa je součástí nové strategie pro zvýšení kvality výuky a zvýšení počtu absolventů, který EK dnes představila.

    Eurokomisařka pro vzdělání Andrulla Vassiliuová při prezentaci před novináři podotkla, že ví o tom, že existují různé světové žebříčky vysokých škol. Připomněla také, že mezi stovkou nejlepších univerzit jsou jen zhruba tři desítky institucí z EU. Současně však podotkla, že podle ní to není ani tak tím, že by evropské školy byly tak špatné, nýbrž nastavením kritérií, které jsou v těchto mezinárodních žebříčcích použity.

    Klíčové je v nich totiž podle ní jen jedno kritérium, a tím je vědecký výzkum. Plán Bruselu chce ale žebříček založený na mnohem širších aspektech a kritériích. Kromě jiného by měl započítávat třeba to, jak jsou univerzity zapojeny do mezinárodních sítí, jak kvalitní je tam výuka či jak jsou jejich absolventi úspěšní při hledání práce.

    Komise si nechala vypracovat studii, jestli je nějaký takový nástroj k porovnávání kvality univerzit možný. Experti podle komisařky soudí, že to možné je. K tomu, aby mohl dobře fungovat, ale bude zapotřebí, aby se zapojilo nejméně 500 univerzit. Těch je nyní v EU přibližně 4000 s více než 19 miliony studentů.

    Do konce roku by chtěla komise vypsat tendr na výběr konsorcia, které by mělo mít žebříček vytvořit. První výsledky by podle komisařky mohly být v roce 2013.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze