Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pražská škola CERGE-EI už dvacet let vychovává špičkové ekonomy

Pražská škola CERGE-EI už dvacet let vychovává špičkové ekonomy

23.9.2011    Právo    Strana 17    Trhy & ekonomika, autor: Jakub Svoboda       


Pražská škola CERGE-EI, která nabízí magisterské a doktorandské postgraduální studium po vzoru špičkových amerických univerzit, slaví tento měsíc dvacet let od svého založení.

            Instituce, která zastřešuje Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE) a Národohospodařský ústav Akademie věd (EI), je dnes z hlediska nejen výuky, ale i výzkumu považována za nejprestižnější ve střední a východní Evropě.

V září 1991 ji založili ekonomové Jan Švejnar a Josef Zieleniec. Školu pro studenty ze zemí bývalého východního bloku tehdy otevírali s tím, že bude zapotřebí vychovat novou generaci ekonomů, kteří budou schopni pomoci s transformací centrálně řízených ekonomik na tržní hospodářství.

Společné pracoviště UK a Akademie věd

„S Josefem Zieleniecem jsme na obou stranách Atlantiku vynaložili značné úsilí, abychom celý projekt dokázali nastartovat. Uvažovali jsme o Budapešti, Praze a Varšavě, a nakonec jsme se rozhodli pro Prahu. Velmi nám s tím tehdy pomohl Radim Palouš, první postkomunistický rektor Karlovy univerzity,“ vzpomíná Švejnar, který je dnes předsedou řídícího výboru celé instituce a současně profesorem na renomované Michiganské univerzitě v USA.

            Palouš vzal totiž na začátku 90. let CERGE pod křídla Univerzity Karlovy v Praze (UK). V roce 1992 se Švejnar stal zakládajícím ředitelem Národohospodářského ústavu AV a CERGE s ním propojil.

Od roku 1999 je CERGEEI společným pracovištěm UK a Akademie věd ČR.

            Programy CERGE-EI jsou určeny širokému spektru studentů, nejen českým, ale i zahraničním, zejména ze zemí střední a východní Evropy, včetně zemí bývalého Sovětského svazu a středoasijských republik.

Na kvalitu dohlíží i poradce Obamy

„Zastoupení nejrůznějších národností se však postupně rozšiřuje,“ upozorňuje Švejnar.

V řídícím výboru této akademické instituce, kterému předsedá, je celá plejáda renomovaných ekonomů – například nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz či profesor Princetonské univerzity Alan Krueger, Švejnarův bývalý student, kterého americký prezident Barack Obama na konci letošního srpna jmenoval novým šéfem svých ekonomických poradců. CERGE během své dvacetileté historie udělilo přes 350 magisterských titulů a 114 titulů PhD.

            Vedle univerzit a velkých firem pracují jeho absolventi například v Mezinárodním měnovém fondu, ve Světové bance, pro OSN či nejrůznější evropské instituce. Doktorát v oboru ekonomie zde získal třeba i současný člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal a člen NERV Daniel Münich.

            Před dvěma lety se CERGE-EI z podnětu Švejnara rozšířilo o Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA). Ten působí jako nezávislé myšlenkové centrum (tzv. think-thank), přičemž se zaměřuje především na ekonomickou analýzu veřejných politik.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze