Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Září 2011
Dětský uzel aktuálního dokumentu Novinářství jako vysokoškolský studijní obor

Je také pravdou, že řada, já se mezi nimi pohybuji, řada žurnalistů je velmi kvalitních a vystudovali právě ekonomii, neříkám, že zrovna Vysokou školu ekonomickou, ale třeba žurnalistiku na Karlově univerzitě, nebo na některé z jiných univerzit vystudovali ekonomii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci odhalili nová fakta ze života kvasinek

Čeští vědci si připsali světový úspěch. Tým biologů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Mikrobiologického ústavu a Fyziologického ústavu Akademie věd odhalil nová fakta ze života kvasinek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Josef Dobeš

Škrtali jsme i v oblasti investic, kde jdeme až k havarijním stavům. Na dětské domovy jsem měl v rozpočtu 300 milionů, nyní nechávám 100 milionů. O 1,2 miliardy korun přijdou vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je pro Univerzitu Karlovu 201. až 300. světová příčka maximem?

Průnik UK do první světové dvoustovky top univerzit je zřejmě možný jen po zásadnějších změnách v českém vysokém školství. Univerzita Karlova v Praze (UK) patří mezi 1,5 procenta nejlepších vysokých škol světa, ze 17 tisícovek univerzit se umístila na 201. až 300. příčce. Koho by to nepotěšilo, a zvláště pak její české absolventy!

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průlom: stát chce povolit marihuanu jako lék

Kromě toho v těchto dnech vzniká odborná pracovní skupina při sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, v jejímž čele bude stát děkan 1. lékařské fakulty UK profesor Tomáš Zima. Cílem skupiny je prověřit možnosti novely zákona, který by umožnil legalizaci konopí pro léčebné účely.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mikrosnímky motýlů získaly první cenu

Více než osm tisíc účastníků z devadesáti zemí se přihlásilo do soutěže o Mezinárodní fotografickou cenu pořádanou americkou Nadací Lucie. V kategorii speciálních snímků v sekci mikrofotografií zvítězil Petr Jan Juračka z katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V roce 2017 má na Albertově vyrůst nový kampus UK za 2,5 miliardy

Do roku 2017 má na pražském Albertově vyrůst nový kampus Univerzity Karlovy za 2,5 miliardy korun. Na místě nynějších kolejí, menzy a dalších nevyhovujících objektů vznikne nové Biocentrum a také Globcentrum, které se bude zabývat výzkumem globálních změn. Nové budovy mají být obrostlé popínavou zelení, na střeše se plánují zazeleněné terasy. ČTK to zjistila z dokumentace projektu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři se obávají, že veřejné vysoké školy ztratí samosprávu

Rektoři se bojí, že by veřejné vysoké školy mohly ztratit samosprávu. Nesouhlasí proto s pozměňovacím návrhem vládní novely zákona o rozpočtových pravidlech, který prý likviduje samosprávu vysokých škol. Podle rektorů návrh rozpočtového výboru sněmovny zhoršuje podmínky pro činnost a hospodárnost škol a prakticky znamená podřízenost veřejných vysokých škol ministerstvu financí, řekl dnes novinářům předseda České konference rektorů (ČKR) Václav Hampl po setkání rektorů v Českých Budějovicích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na konferenci o hodnocení výzkumu zněla kritika vládní metodiky

Přednáškami o způsobu porovnávání amerických univerzit a tvrdou kritikou způsobu hodnocení vědeckého výzkumu v České republice začala dnes v Praze dvoudenní mezinárodní konference KRE 11 (Knowledge, Research, Education). Pořádá ji Národní technická knihovna (NTK) spolu s Českým vysokým učením technickým a Vysokou školou chemicko-technologickou. Jejím tématem je právě rozdělování peněz na vědu a měření a hodnocení výsledků výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zahrajte si na studenta chemie

Chystá se Den s chemií. Akce určená zejména mladým zájemcům o studium na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze se bude konat právě na její půdě 17. září.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČR dává na vzdělání jen 4,5 procenta HDP, skoro nejméně z OECD

Česká republika dává na vzdělávání 4,5 procenta HDP, průměr vyspělých zemí je přitom 6,1 procenta. Vyplývá to ze srovnávací zprávy zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes zveřejnilo ministerstvo školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice Na Bulovce a Thomayerova nemocnice budou od příštího roku bez přívlastku „fakultní“

Ministerstvo zdravotnictví ČR se v rámci restrukturalizace sítě akutních lůžek v hlavním městě Praze rozhodlo k 1. lednu 2012 přejmenovat a odejmout přívlastek „fakultní“ Fakultní nemocnici Na Bulovce a Fakultní Thomayerově nemocnici s poliklinikou s tím, že zůstane zachována činnost v dosavadním rozsahu včetně klinik a odborných center.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražská Bulovka už nebude fakultní nemocnicí

Návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera vychází z toho, že jsou v hlavním městě pouze tři lékařské fakulty, a proto by měly zůstat jen tři fakultní nemocnice, které jsou s nimi propojené. Dále tak budou Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Všeobecná fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice v Motole.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Radní lákají do lázní vysoké školy

Vedení Karlových Varů velmi stojí o to, aby ve městě vznikla pobočka státní vysoké školy. Podle primátora Petra Kulhánka je nadějí, že by v vznikla po otevření plánovaného Balneologického institutu. O jeho vzkříšení nyní město vyjednává s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni, která by mohla být garantem. Podle primátora se přímo nabízí, aby institut vychovával vysokoškolsky vzdělané lidi v oboru lázeňství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Petici proti školnému podepsalo za tři týdny 600 lidí

Petici proti zavedení školného na vysokých školách podepsalo za necelé tři týdny na 600 lidí. ČTK to řekli iniciátoři petice ze spolku SOS Student, kteří dnes ráno sbírali podpisy v Praze. Během školního roku chystají další podpisové akce na školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci našli příčinu Kufsovy choroby

Příčinu nevyléčitelné Kufsovy choroby mozku se podařilo odhalit výzkumnému týmu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Objevil gen, jehož mutace může za nemoc, která končí demencí a smrtí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odhalili příčiny Kufsovy choroby

Příčinu závažné Kufsovy choroby se podařilo odhalit výzkumnému týmu z Ústavu dědičných metabolických poruch (ÚDMP) 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Objevil totiž mutaci genu DNAJC5, která je za tímto dědičným onemocněním mozku. Objev včera na tiskové konferenci představili jeho autoři.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma vysokých škol nemá omezovat přístup ke vzdělání

Reformou se obvykle rozumí zásadní systémová změna, která má zvrátit k lepšímu nějaký neblahý stav či trend. Domnívám se, že potřebné zásahy do českého vysokého školství nejsou reformou v tomto přísném a dramatickém slova smyslu, neboť ono se – na rozdíl od našeho důchodového systému– nepotácí nad žádnou propastí. Avšak současný vysokoškolský zákon je starý 13 let a byl mnohokrát (většinou nesystémově) novelizován, proto je nový zákon potřebný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vybudování univerzitního centra excelence na Albertově

Příprava této investiční akce vstupuje nyní do další fáze a univerzita požádala Českou komoru architektů o spolupráci při přípravě vypsání soutěže o návrh. Česká komora architektů velmi vítá snahu univerzity o využití tohoto nástroje, o jehož prospěšnosti a transparentnosti se dlouhodobě snaží představitelé komory přesvědčit politické špičky, řadové poslance i vedení jednotlivých institucí, které hospodaří s veřejnými zdroji.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Bojíme se, že ztratíme samosprávu

Obavy z pozměňovacího návrhu vládní novely zákona o rozpočtových pravidlech poznamenaly čtvrteční setkání 41 rektorů vysokých škol v Českých Budějovicích. Změna podle nich zlikviduje samosprávu škol a bude prakticky znamenat podřízenost ministerstvu financí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stamiliony čekají i na Čechy

Miliony eur leží na stole, ale české vědecké a výzkumné instituce promarňují příležitost získat z nich úměrnou část a prokázat tím svoji kvalitu. Vysoká prestiž a značně peněz za málo papírování, dalo by se říci: nejlepší vědci mohou dostat grant Evropské výzkumné rady (ERC) a přitom nemusí bojovat s nadměrnou byrokracií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražská CERGE-EI už dvacet let vychovává špičkové ekonomy

Instituce, která zastřešuje Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE) a Národohospodářský ústav Akademie věd (EI), je dnes z hlediska nejen výuky, ale i výzkumu považována za nejprestižnější ve střední a východní Evropě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brusel chce vlastní žebříček univerzit, má pomoci studentům

Evropská komise chce, aby v Evropské unii vznikl vlastní žebříček univerzit. Měl by pomoci studentům s výběrem škol a oborů. Iniciativa je součástí nové strategie pro zvýšení kvality výuky a zvýšení počtu absolventů, který EK dnes představila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novela, jež má podpořit mladé lékaře, je před schválením

Mladí lékaři by měli mít lepší podmínky pro další vzdělávání a získání atestace. Poslanci dnes poslali do závěrečného schvalování novelu, která umožní, aby stát dával každý rok půl miliardy korun na jejich specializační studium. Sněmovna by mohla o předloze rozhodnout ještě tento týden.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kufsova nemoc

Pracovníci ústavu dědičných metabolických poruch publikovali zásadní práci na téma Kufsovy nemoci. Výzkumnému týmu tohoto ústavu 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se podařil objev nového genu a určení molekulární podstaty Kufsovy choroby.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Změním vysoké školství

V posledním desetiletí vzrostl počet zapsaných posluchačů v prvních ročnících vysokých škol téměř o sto procent, z64 na 112 tisíc. Financování, hodnocení kvality i akademické orgány se ale nijak nezměnily. Ministerstvo školství finišuje na zcela novém zákoně o vysokých školách, který by měl nastavit univerzitnímu světu převratně nová pravidla. Deníku je představil šéf resortu Josef Dobeš (VV).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zástupci univerzit budou jednat o reformách VŠ

Zástupci univerzit budou dnes na mimořádném zasedání jednat o připravované reformě vysokých škol. Sněm Rady vysokých škol bude řešit také to, jaký dopad by pro školy měla novela o rozpočtových pravidlech. Reforma univerzit se chystá už několik let, akademici ji pokaždé ostře odmítli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlépe platí absolventům IT

Průměrný plat absolventa VŠ v Praze je 23 000 korun, kdo dokončil IT obor, může počítat s o 3 000 korun vyšším měsíčním příjmem. Nejhůře dopadají umělecké obory. Tak si pěkně rozmyslete, jakou poradíte svému dítěti školu. A radujte se, pokud si od malička hraje se stavebnicemi a počítač mu není cizí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražská škola CERGE-EI už dvacet let vychovává špičkové ekonomy

Pražská škola CERGE-EI, která nabízí magisterské a doktorandské postgraduální studium po vzoru špičkových amerických univerzit, slaví tento měsíc dvacet let od svého založení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unie chystá žebříček všech vysokých škol

Za dva roky bude jasné, jak si která vysoká škola v Evropě stojí. V roce 2013 se má objevit první žebříček, uvádějící pořadí, a tedy i kvalitu všech univerzit a vysokých škol v Evropské unii, jichž jsou téměř čtyř tisíce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rada vysokých škol odmítá zavedení školného na vysokých školách

Rada vysokých škol odmítá zavedení školného na vysokých školách. Podle nich se kvůli zpoplatnění studia mladí lidé zbytečně zadluží. Školné odmítá i Studentská komora rady, její předseda Miroslav Jašurek Radiožurnálu řekl, jaké studenti mají výhrady.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rada vysokých škol se postavila proti zavedení školného

Rada vysokých škol je proti zavedení školného. Akademici kritizují ministerstvo školství i kvůli chybějící analýze, která by dopady školného hodnotila. Ptát se na to budu předsedy legislativní komise Rady vysokých škol Marka Hodulíka, dobrý večer.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékaři na Bulovce dokázali „vygumovat“ plicní nádor

V pražské nemocnici Na Bulovce odstranili pacientovi z plic zhoubný nádor, který by byl jinak nevyléčitelný. Jak se jim to povedlo? Pomocí elektrického pole vytvořeného přístrojem NanoKnife rakovinu prostě „vyzmizíkovali“. Unikátní metoda, kterou vyzkoušeli odborníci z 1. lékařské fakulty UK, by mohla být nadějí pro pacienty s rakovinou plic, jimž už jinak není pomoci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna schválila novelu, která má podpořit mladé lékaře

Mladí lékaři zřejmě budou mít lepší podmínky pro další vzdělávání a získání atestace. Poslanci dnes schválili novelu, která umožní, aby stát dával každý rok půl miliardy korun na jejich specializační studium. Předloha míří do Senátu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu CERN: teorie relativity v ohrožení

Einsteinova teorie relativity je v ohrožení. Vědci z evropské organizace pro jaderný výzkum zjistili, že subatomární částice, neutrina, jsou rychlejší než fotony. Přitom rychlost světla považovala moderní fyzika dosud za nejvyšší možnou. Podle některých vědeckých spekulací mohla neutrina proklouznout skrytými rozměry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mezi nebem a zemí něco je, věří středoškoláci

Mladí lidé v Česku věří. V něco. Existenci duchovna odmítá jen každý pátý středoškolák. Institucionalizovaná víra však mladé Čechy neláká. Církvím důvěřuje jen necelých deset procent z nich. Říká to průzkum mezi středoškoláky, který si objednala Křesťanská akademie mladých.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč počítače neumějí česky? Chybí větší databáze

Češi používají počítače už přes čtyřicet let, přesto počítače a další přístroje rozumějí česky stálé méně. Nedokážou analyzovat text ani porozumět složitějším hlasovým příkazům. Proč? Na to odpovídá nová Bílá kniha češtiny, kterou nyní vydal Ústav formální a aplikované lingvistiky při Matematickofyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hrozí, že čeština zmizí z počítačů

V Česku vyšla první Bílá kniha češtiny - zásadní dokument, který mapuje minulý i budoucí vývoj mateřštiny Čechů ve vztahu k moderním technologiím. Ironií je, že kdo umí jen česky, příliš si v ní nepočte. Bílá kniha češtiny zatím existuje jen v angličtině, a to navíc v odborné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Evropská unie chystá žebříček všech vysokých škol

Za dva roky bude jasné, jak si která vysoká škola v Evropě stojí. V roce 2013 se má objevit první žebříček, uvádějící pořadí a tedy i kvalitu všech univerzit a vysokých škol v Evropské unii, jichž jsou téměř čtyř tisíce. Minulý týden to oznámila evropská komisařka Androulla Vassiliouová, která je v EU odpovědná za oblast vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici se bouří proti školnému i jedinému kontu

Rada vysokých škol (RVŠ) se včera na svém mimořádném zasedání ostře ohradila proti pozměňovacímu návrhu k novele zákona o rozpočtových pravidlech, podle kterého by byly peníze vysokých škol podřízeny režimu státní pokladny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Český tým odhalil mutaci genu podmiňující Kufsovu chorobu

Prestižní časopis The American Journal of Human Genetics uveřejnil 3. července tohoto roku práci mezinárodního vědeckého týmu vedeného pracovníky Ústavu dědičných metabolických chorob 1. LF UK a VFN v Praze (ÚDMP). Po předchozích objevech genů podmiňujících oční kataraktu, střádací lysosomální onemocnění (mukopolysacharidózu typu IIIC), závažné mitochondriální onemocnění s neurologickým postižením a dědičné onemocnění ledvin je to již pátý gen podmiňující nějaké onemocnění, jejž se této skupině vedené Ing. S. Kmochem podařilo objevit.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze