Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Žebříček: Univerzita Karlova až ve čtvrté stovce, ale nabírá dech

Žebříček: Univerzita Karlova až ve čtvrté stovce, ale nabírá dech

7.10.2011, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1, Autor: (map, ČTK)

Žebříčku nejlepších světových univerzit s přehledem vévodí americké a britské vysoké školy.

Vyplývá to z hodnocení, které včera zveřejnila britská publikace Times Higher Education, podle níž je nejlepší vysokou školou na světě Kalifornský technologický institut (Caltech).

Pražská Univerzita Karlova je na 301. až 350. místě. Tvůrci žebříčku nicméně uvedli, že Česká republika patří k zemím, jejichž vysoké školy by se zlepšením dvou nebo tří ukazatelů mohly v příštích letech dostat mezi nejlepší dvě stovky vysokých škol.

Ze zemí střední a východní Evropy jsou ve stejném pásmu jako UK dvě polské vysoké školy – Jagellonská univerzita v Krakově a Varšavská univerzita – a ve skupině na 350. až 400. místě univerzita v estonském Tartu. „Zdá se, že tyto instituce jsou nejslibnějšími kandidáty v oblasti, aby získaly status světové třídy,“ uvádějí autoři žebříčku.

Innsbrucká univerzita v Rakousku je naopak na 201. až 225. místě. Stejně hodnocena jako UK je pak univerzita v portugalském Portu.

Naopak podle už dříve zveřejněného tzv. šanghajského žebříčku patří UK mezi 1,5 procenta nejlepších VŠ světa. Ze 17 tisíc vysokých škol celého světa tak skončila na 201. až 300. místě.

„Univerzita touto pozicí potvrzuje své dominantní postavení mezi českými univerzitami, stabilně se mezi nejlepšími světovými umisťuje již po dobu pěti let,“ pochvaloval si rektor Václav Hampl.

Hampl dodal, že jsou jedinou českou školou v první pětistovce.

Poprvé za osm let, co Times Higher Publication sestavuje svůj žebříček, se stal nejlepší univerzitou americký Caltech, který sesadil Harvardovu univerzitu.

Ta se dělí o druhou pozici se Stanfordovou univerzitou před britským Oxfordem.

V první desítce je sedm amerických univerzit a tři britské. Mezi nejlepšími dvěma stovkami je 75 amerických univerzit a 32 britských.

Žebříček se sestavuje na základě 13 kritérií, jako je výzkum, kvalita výuky, mezinárodní aktivita a analýza citací. Hodnocení uvádí celkem 400 univerzit, i když od 200. místa nejsou v žebříčku, ale ve velkých skupinách bez určení pořadí.

Mimo USA a Británii mají mezi prvními dvěma stovkami nejvíc vysokých škol Nizozemsko a Německo (po 12), Kanada (devět) a Austrálie (sedm). Pekingská univerzita je na 49. místě. Univerzita v Petrohradě až za UK na 351. až 400. místě.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze