Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Premiér rozpouští vládní Radu pro vědu, výzkum a inovace

Premiér rozpouští vládní Radu pro vědu, výzkum a inovace

30.09.2011 12:00 Autor: ExternĂ­ odkaz Martin Rychlík, ExternĂ­ odkaz www.ceskapozice.cz


Petr Nečas (ODS) chystá dle informací ČESKÉ POZICE zásadní rekonstrukci Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Premiér Petr Nečas (ODS) chystá zásadní rekonstrukci vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (ExternĂ­ odkaz RVVI). „Premiér dnes ohlásil rozpuštění rady, kterou čeká zásadní obměna,“ sdělil ČESKÉ POZICI vládní zdroj. Změny v Radě potvrdili dnes odpoledne i někteří členové RVVI, které Nečas se svým záměrem seznámil.

 „Část členů RVVI již v minulosti rezignovala a další část se rezignovat chystala. Předseda vlády tedy na dnešním jednání požádal, aby ještě nějaký čas v RVVI setrvali. Vzhledem k tomu, že celkový počet rezignací by se blížil polovině počtu členů rady, rozhodl se premiér nejít cestou jejího doplnění, ale zvolením úplně nové RVVI,“ potvrdil ČESKÉ POZICI mluvčí vlády Jan Osúch.

Dle něj se ve stávající radě bohužel projevovalo velmi silné a nefunkční napětí mezi zástupci jednotlivých institucí, především mezi zástupci Akademie věd, vysokých škol a průmyslové sféry. Jmenování nové RVVI by mělo proběhnout do konce října. „Nová rada by měla být založena především na renomovaných osobnostech vědeckého a výzkumného života. Řada členů stávající RVVI bude oslovena, aby pokračovala i v radě nové,“ doplnil Osúch.

Tento týden již premiér jmenoval svého hlavního poradce pro vědu – profesora Petra Fialu, někdejšího rektora Masarykovy univerzity. „V řadě vyspělých zemí, které skutečně sázejí na vědu, výzkum a inovace, je zvykem mít hlavního vědeckého poradce. Rozhodl jsem se tímto inspirovat a jmenoval jsem na tuto pozici dlouholetého a úspěšného rektora Masarykovy univerzity, profesora Petra Fialu,“ řekl Nečas.

„Nejde jen o nové jméno (Petra Fialy - pozn. red). Myslím, že se skutečně začnou dít velké věci. Jsem zvědav, zda pan premiér konečně začne řešit dlouhotrvající nefunkčnost vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, jak už hodně dávno přislíbil, ale stále na to neměl čas,“ řekl zdroj ČESKÉ POZICE z nejvyšších pater české vědy.

Rada, která trochu nefunguje

Z vládní rady vystoupili (respektive podali rezignaci) počátkem roku podnikatel Zbyněk Frolík i Jaroslav Míl za Svaz průmyslu a dopravy ČR. V nedávné době se spekulovalo o dalších jménech, která by svou práci pro RVVI mohla skončit.

„Rada nefunguje, jak má. Místo koncepčních věcí se stále řešily spory o peníze mezi třemi vrcholnými představiteli zájemců: vysokými školami, Akademií věd ČR a průmyslem. Nemělo smysl ztrácet čas,“ řekl Frolík v lednovém rozhovoru pro ČESKOU POZICI.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze