Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vzdělávání lékařů k atestaci přejde na lékařské fakulty

Vzdělávání lékařů k atestaci přejde na lékařské fakulty

Praha 24. října (ČTK), autor: Naďa Myslivcová mal

Specializační vzdělávání lékařů k atestaci přejde od ledna 2012 z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) na univerzity. Zajišťovat je bude sedm lékařských fakult pražské Univerzity Karlovy, olomoucké Univerzity Palackého a brněnské Masarykovy univerzity. S jejich vedením podepsal dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) veřejnoprávní smlouvy.

    "Je to určitý zlomový okamžik pro systém dalšího vzdělávání," řekl ministr ke kroku, kterým se dosavadní centralizované vzdělávání dostává na specializovaná univerzitní pracoviště, což je podle něj i světový trend. K atestaci se mohou lékaři přihlásit po absolvování lékařské fakulty, po jejím získání mohou pracovat samostatně.

    Přihlášení k atestační zkoušce a vydání certifikátů o absolvování základního kmene bude v kompetenci lékařských fakult. Vydání diplomu o získání specializační způsobilosti v základním oboru pak bude v kompetenci ministerstva zdravotnictví.

    "Lékařské fakulty budou zajišťovat vzdělávání a zkoušky v 39 medicínských oborech. IPVZ bude spolu s ministerstvem nadále zajišťovat specializační vzdělávání v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost, vzdělávání farmaceutů, certifikované kurzy a zápočet odborné praxe absolvované v zahraničí a v rámci doktorského programu," upřesnil náměstek Vítězslav Vavroušek.

    Ministr doplnil, že systém akreditačních míst, kdy stát přispívá lékařům na specializační vzdělávání celkově zhruba půl miliardy ročně, zůstává zachován. Letos je to už třetí cyklus dotací, pro nelékařské obory bylo vypsáno 981 rezidenčních míst a pro lékařské obory bylo vypsáno 150 míst pro obor všeobecné praktické lékařství a 30 míst pro praktické lékařství pro děti a dorost.

    Od 1. srpna se pro lékaře, zubaře a farmaceuty nařízením vlády zlevnily také zkoušky - za atestační zkoušku nyní platí místo 3500 jen 500 korun. Méně zaplatí i za zkoušky na závěr certifikovaných kurzů. Termíny atestací již za nižší ceny jsou v říjnu, listopadu a prosinci.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze