Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na vysoké školy má dohlížet nová agentura, už vyvolává spory

Na vysoké školy má dohlížet nová agentura, už vyvolává spory

Praha 30. října (ČTK),  autor: mbc snm

Záměr nového vysokoškolského zákona předpokládá, že současné pravomoci ministerstva školství a akreditační komise v záležitostech akreditování vysokých škol převezme nový úřad, Národní akreditační agentura. Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková se ale obává toho, že činnost agentury bude omezena, protože některá hodnocení škol by měly provádět licencované organizace. Podle ředitele odboru vysokých škol ministerstva školství Jiřího Nantla jde ale o nedorozumění.

    Akreditační komise by stála v čele nezávislé agentury a vybírala by jejího ředitele. Současný stav, kdy komise dospěje při hodnocení vysokých škol k nějakým zjištěním nebo podezřením, a správní řízení o nich vede ministerstvo, které je má prokázat, označil Nantl za neobvyklou a problémovou konstrukci. Nově bude ministerstvo nastavovat pravidla a jednotlivé případy bude řešit agentura, řekl Nantl v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

    Dvořáková tvrdí, že záměr, tak je je popsán, vytváří prostor pro korupci. Některé záležitosti by podle ní měly řešit hodnoticí organizace licencované ministerstvem a komise by možnost hodnocení vysokých škol ztratila. Vymezení komise vůči hodnotitelům ji dostává do roviny pouhého přejímání některých jejich záměrů, uvedla Dvořáková v televizi. Byla by tím podle ní porušena evropská pravidla.

    Nantl ale označil takovou interpretaci příslušné části věcného záměru nového vysokoškolského zákona za nedorozumění. Pověřené hodnoticí organizace by existovaly podle něho vedle Národní akreditační agentury, která jako správní úřad hodnoticí pravomoc neztratí.

    V minulých dnech se rozhořel spor mezi Dvořákovou a ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Dobeš kritizoval šéfku komise kvůli jejím vystoupením ohledně řízení se dvěma vysokými školami - Univerzitou Jana Amose Komenského a Bankovním institutem. Dobeš zdůrazňoval, že řízení nejsou ukončena, proto by o nich Dvořáková neměla veřejně mluvit. Předsedkyně komise obhajovala svůj postup v Otázkách Václava Moravce tím, že ministerstvo mělo rozhodnout podle lhůt už v srpnu. Když to neučinilo, novináři si vyhledali podklady k případům na webu a začali se na případy ptát.










Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze