Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejnižší úmrtnost na právech a medicíně, nejvyšší na technice

Nejnižší úmrtnost na právech a medicíně, nejvyšší na technice

11.10.2011, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 7, Autor: Marek Přibil

Celkem patnáct procent posluchačů vysokých škol nedokončí studia. Nejlépe si vedou medici, jichž předčasně vypadne devět procent, a studenti práv, z nichž školu neukončí jen pět procent. Naopak největší síto je na technice, kde se do finále nedostane až třetina studentů.

Údaje včera zveřejnil Národní ústav vzdělávání, který porovnával studijní dráhu maturantů za poslední čtyři roky.

Technické obory, kde je situace nejhorší, chce ministr školství Josef Dobeš (VV) podporovat. Minulý týden dokonce uvedl, že zváží, zdali by studenti technických fakult platili školné. „Například u technických oborů je úvaha, že by školné platil za studenty stát,“ řekl Dobeš.

Studenti, kteří školu nedokončí, by podle ministerstva přitom museli na jiných školách platby rovněž uhradit. Včetně půjček na školné a úroků. Je tak otázkou, zdali není za případným odpuštěním školného na technikách ze strany ministerstva obava z revolty velkého množství neúspěšných posluchačů.

Zpráva uvádí, že v případě strojírenských oborů odchází předčasně ze studia 31 procent absolventů.

„U elektrotechnických se jedná o 19 procent. Studium stavebnictví nedokončí 13 procent studentů. Chemie 22 procent studentů a ostatních technických oborů 25 procent studentů,“ uvedla autorka studie Michaela Kleňhová.

Jako důvody zmiňuje ústav, že tyto obory jsou jednak náročnější, jednak sem kvůli malému počtu uchazečů přijímají zpravidla bez přijímacích zkoušek. Nastoupí tak i studenti, kteří by se dříve na vysokou školu nedostali.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze