Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nečas vybral vědeckou radu neprůhledně, tvrdí kritici

Nečas vybral vědeckou radu neprůhledně, tvrdí kritici

1.12.2011    Lidové noviny    Strana 4    Domov, autor:    BARBORA ŘÍHOVÁ       


PRAHA Vláda včera odklepla návrh Petra Nečase, který dal dohromady seznam 16 nových členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Obměnit se ji rozhodl z poloviny. Mezi nováčky je psychiatr Cyril Höschl či fyzik Tomáš Jungwirth. Záhy po jmenování už ale zaznívá kritika.

            „Vadí nám, že nové jmenování bylo opět neprůhledné, na veřejnost se dostala až finální verze. Nevíme, proč tam jsou zrovna tito lidé,“ uvedla předsedkyně Fóra Věda žije! Helena Janíčková.

            Výtky má i bývalý člen rady, předseda Akademie věd Jiří Drahoš. „Nevidím žádný zásadní posun ve složení nové rady,“ řekl LN Drahoš, „Jen se trochu podivuji, že zatímco v nové radě nejsou žádní statutáři či funkcionáři Akademie věd, Rady vysokých škol či České konference rektorů, tak tam je viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jiří Cienciala a člen jeho představenstva pan Frolík,“ všiml si Drahoš. Rada je vládní poradní orgán, který disponuje miliardami korun ze státního rozpočtu. Na rok 2012 dostala 26,6 miliardy.

            „Rada musí být orgán, který se zajímá o koncepční rozvoj včetně nalezení vhodných mechanismů, které poměřují výkon jednotlivých vědeckých institucí,“ řekl LN Nečas. Jedním z jejích stěžejních úkolů tedy bude „překopat“ systém tak, aby se státní peníze rozdělovaly efektivně.

Za dva návrhy rozpočtu může Nečas, tvrdí bývalý šéf rady Původní radu, kterou Nečas „zdědil“ po expremiérovi Janu Fischerovi, odvolal začátkem října. Na tiskové konferenci tehdy prohlásil, že je s její činností dlouhodobě nespokojený. „Rada se například z hlediska státního rozpočtu na příští rok nebyla schopna shodnout na jednom návrhu,“ uvedl tehdy Nečas. Poslala dvě verze.

            A byl to právě Nečas, který jako předseda rady letos v květnu na jejím jednání navrhl, aby do vlády poslala oba návrhy. „Byl tam evidentní konflikt uvnitř rady, a to především mezi zástupci Akademie věd a univerzit,“ zdůvodňuje Nečas.

            Podle zjištění LN předsednictvo rady odhlasovalo návrh, v němž měla Akademie věd dostat v roce 2012 4,6 miliardy korun. Ministerstvo školství ale v připomínkovém řízení navrhlo, aby se vzalo čtvrt miliardy z balíku pro Akademii věd ČR a navýšil se rozpočet pro vysoké školy. Tak vypadal druhý návrh.

            „Pan premiér byl ten, který rozhodl, že do vlády půjdou dvě varianty. Jinak by tam šla jedna,“ tvrdí Drahoš.

            Podle bývalých členů rady, které LN oslovily, by do vlády šel původní návrh, kdyby došlo na hlasování. Na vládě prošla druhá, „prouniverzitní“ varianta. Nakonec ale Akademie věd nepřišla zkrátka. Vláda totiž dodatečně navýšila rozpočet z 25,9 na 26,6 miliardy a sebrané peníze jí vrátila.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze