Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademici: Výběr vládní rady pro výzkum byl neprůhledný

Akademici: Výběr vládní rady pro výzkum byl neprůhledný

9.12.2011, Právo, Strana 13, Studium, autor:  Marek Přibil       


Vláda prý jmenovala novou Radu pro výzkum a vývoj, jež spolurozhoduje o miliardách pro vědu, bez jakéhokoli vědomí představitelů akademické obce.

            „To je to poslední, co česká věda potřebuje,“ myslí si místopředseda Rady vysokých škol (RVŠ) Jiří Zlatuška.

            V okamžiku, kdy se takováto rozhodnutí odehrávají ve skrytu na úrovni politického obsazení vlády, podle Zlatušky hrozí, že se vláda vzešlá z dalších voleb zachová úplně stejně a radu obsadí podle svého politického klíče.

            Ze staré rady museli odejít například i její místopředseda prof. Vladimír Haasz a Tomáš Opatrný, prý ti nejpracovitější. „Premiér jim ani nepoděkoval. Naopak je protáhl blátem,“ podotkl Zlatuška.

            Naprosté pominutí reprezentace vysokých škol při přípravě personálního obsazení Rady pro výzkum je, uvedla RVŠ, „nevhodným přehlížením vysokých škol a jejich úlohy v oblasti rozvoje vědy a výchovy nových vědeckých generací ze strany premiéra i vlády“.

Kopicová jmenována už potřetí

Nováčků je nyní v radě polovina. Mezi nimi například psychiatr Cyril Höschl a fyzik Tomáš Jungwirth. „Nová rada je vyváženým mixem lidí, kteří už v radě byli, a nováčků,“ řekl premiér Petr Nečas (ODS).

            Při říjnovém odvolávání staré rady Nečas uvedl, že v ní bylo takové pnutí mezi zástupci institucí, že nebyla schopna dojít ani k jednotnému postoji k návrhu rozpočtu pro vědu a dodala ho ve dvou variantách. Řevnivost byla především mezi zástupci Akademie věd, vysokých škol a průmyslu.

            V šestnáctičlenné radě zůstává exministryně školství Miroslava Kopicová. Jejími členy budou také třeba podnikatel Zbyněk Frolík nebo rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák. Člen rady může být jmenován nejvýše na dvě po sobě následující funkční období.

            Kopicová, Frolík či bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala jsou přitom podle Zlatušky jmenováni už potřetí. Za výkon této veřejné funkce jim náleží odměna, jejíž výši stanoví vláda, a cestovní náhrady, které se poskytují ve výši a za podmínek stanovených zákoníkem práce.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze