Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademik i ČSSD odmítli Klausova slova o studentech-parazitech

Praha 8. prosince (ČTK), autor: kli mkv

Prezident také vystudoval zdarma, nyní je ale podle něj bezplatné studium parazitováním na společnosti. Takto kritizovali postoj prezidenta Václava Klause senátor ČSSD Marcel Chládek i šéf Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek. Klaus při středeční návštěvě Ostravy výroky o parazitování podpořil zavedení školného. Podle Jašurka má ale vzdělání nejen osobní, ale i společenský přínos, a prezident se tak staví proti tradici evropské vzdělanosti.

"Je absurdní, že prezident republiky označuje desetitisíce studentů státních vysokých škol za parazity, když sám svoji kariéru ekonoma odstartoval právě díky získání diplomu bezplatným studiem na státní vysoké škole," komentoval prezidentovy výroky Chládek. Podle Jašurka by v tom případě musely být parazity všechny předchozí generace studentů.

"Vysoká škola je něco, čím každý z vás výrazným zásadním způsobem zvyšujete... svůj lidský kapitál, svoji uplatnitelnost ve společnosti, uplatnitelnost ve svém osobním životě. To je vaše osobní investice do vás samotného, tak já myslím, že má být také financována vámi," řekl Klaus studentům v Ostravě.

Podle Jašurka je to ale zásadní nepochopení vzdělanosti, tak jak je známa ze západních zemí. Vzdělání prý není jen osobní benefit, ale má i společenský přínos a pomáhá udržovat hodnoty. "Není pravda, že nyní se studium neplatí," upozornil navíc Jašurek. Jednak prý něco stojí i náklady na vysokoškolská studia, jednak je studium hrazeno z daní, které platí i rodiče studentů.

Zavedení školného si vláda stanovila v programovém prohlášení. Školné by podle nynějšího návrhu mělo být maximálně 10.000 korun za semestr. Návrh počítá s tím, že vysokoškoláci začnou splácet školné hned po skončení studia bez ohledu na výši svých příjmů. Na splácení by měli absolventi maximálně 15 let, školné by mohli hradit i ze stavebního spoření. Kromě školného by si mohli vzít půjčku také na životní náklady při studiu. Půjčky by poskytovaly soukromé banky, stát by jim dotoval úrok.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze