Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na studia do zemí EU by mohla vyjíždět pětina studentů

Na studia do zemí EU by mohla vyjíždět pětina studentů


Praha 9. prosince (ČTK)

Do roku 2020 by mohla na výměnný zahraniční pobyt vyjet až pětina studentů. Evropská komise (EK) totiž plánuje v programu Erasmus pro všechny navýšit na léta 2014 až 2020 rozpočet o 70 procent, celkem by šlo na vzdělávací výměny 19 milionů eur (asi 484 milionů korun). Novinářům to dnes řekl Karel Barták z generálního ředitelství pro vzdělávání a kulturu EK s tím, že by se měla omezit podpora vzdělávání dospělých.

    "Stipendium Erasmus pro všechny umožní až pěti milionům osobám studovat, nebo se připravovat na povolání v zahraničí, což je téměř dvakrát více než doposud," upozornil Barták. Vzdělávání, věda a kultura jsou prý jediné tři věci, u nichž chce EU navyšovat rozpočet. Na zahraniční univerzitu bude moci vyjet až 2,2 milionu vysokoškoláků, vzdělávací stipendia jsou určena také pro milion učitelů a 730.000 žáků odborných škol a učilišť. Dalších 700.000 studentů bude také moci odjet na stáže do podniků.

    Evropská komise chce při výměnných pobytech vysokoškoláků podpořit také studenty navazujícího magisterského studia. Většina vysokoškoláků totiž vyjíždí ve druhém nebo třetím ročníku bakaláře. Nově by mohlo přes 300.000 magistrů využít nový systém půjček na studium, za něž by se zaručila EU.

    Dvě třetiny z 19 miliard jsou určeny právě na mobilitu, tedy výjezdy. Až čtvrtina peněz pak půjde na navázání mezinárodní spolupráce, a to ať na úrovni příhraničních škol, tak i univerzit a firem. "Podniky by se podílely na vytváření osnov v těch školách a dokonce i na vytváření nových předmětů," popsal Barták vizi EK. Více než půl milionu mladých lidí se bude moci v zahraničí účastnit dobrovolnického programu. Další peníze půjdou na podporu sportu, například mezinárodních her handicapovaných nebo na boj s dopingem.

    Zatímco nyní je Erasmus označení jen pro výměny vysokoškoláků, chystaný program EK Erasmus pro všechny by v sobě zahrnoval podporu vzdělávání i pro žáky, středoškoláky a učitele. To se příliš nelíbí ministerstvu školství. Jeho Dům zahraničních služeb totiž pro tyto rozličné služby léta budoval "značky" jako třeba program Comenius určený mateřským, základním a středním školám.

    "Tento návrh rozbíjí celý ten koncept celoživotního učení," komentoval plán EU Lukáš Teplý z ministerstva školství. Kromě omezení individuálních výjezdů školáků by se totiž měly výrazně omezit vzdělávací programy pro dospělé. Ty by podle Bartáka měly být v budoucnu spíš spravovány Evropským sociálním fondem.

    Ministerstvo chce proto o podobě návrhu ještě vyjednávat. Když vše dobře půjde, měl by být návrh na léta 2014 až 2020 schválen do konce příštího roku.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze