Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Paraziti, plaťte

Paraziti, plaťte

8.12.2011, Lidové noviny, Strana 10, Názory, autor:  Martin Zvěřina       

Václav Klaus provokuje se školným trochu lacině

Podle prezidenta republiky je bezplatné studium na vysoké škole parazitováním studentů na zbytku společnosti. Neparazitují však studenti základních a středních škol, u těch je prý logické, že stát je financuje. Vysoká škola ale zásadním způsobem zvyšuje uplatnitelnost ve společnosti a v osobním životě, proto by si ji měl každý platit sám. To je ovšem od prezidenta velmi chatrná konstrukce, copak není obrovský rozdíl uplatnitelnosti, srovnáme-li absolventa střední školy s absolventem školy základní? Nezeje mezi nimi příjmová a společenská propast? Prohlášení vysoké či střední školy za veřejný statek je pouhou otázkou společenského úzu, nikoli zákonitostí.

            Chtěl-li prezident hájit a propagovat školné, mohl to udělat obratněji, třeba tím, že by srovnal náklady na jednotlivé stupně škol a jejich dostupnost pro populaci, zohlednil fakt, že základní školu stát dětem nařizuje zákonem a do střední nastupují jako děti bez občanských práv, zatímco vysokou studují jako plnoletí a plnoprávní občané. Pro školné mluví též jeho regulační a motivační účinky na studenty. Vymyslet si pro svůj politický názor „vědeckou“ zákonitost je hodno profesora ekonomie - měkké vědy.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze