Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři budou jednat o reformách VŠ a rozpočtu na příští rok

Rektoři budou jednat o reformách VŠ a rozpočtu na příští rok

Hradec Králové 1. prosince (ČTK), autor:     kli vit

Do Hradce Králové se dnes sjedou rektoři z celé republiky, jednat budou o připravovaných reformních zákonech a rozpočtu univerzit na příští rok. Ten by se měl totiž snížit o zhruba 1,2 miliardy, a roční výdaje na studenta by tak klesly z 65.000 na 60.000 korun.

    Předseda České konference rektorů Václav Hampl ČTK řekl, že na hradeckém zasedání proberou dva zákony o vysokých školách a školném, které mají jít v prosinci na vládu. Vysoké školy už dříve odmítly třeba návrh na zřízení funkčních míst profesorů a docentů. V případě zákona o finanční pomoci studentům kritizovaly hlavně to, že jej s nimi ministerstvo vůbec neprojednalo.

    Rada vysokých škol také upozornila na to, že peníze ze školného mají jen nahrazovat klesající státní výdaje. Akademici proto bijí na poplach, nižší státní podpora prý povede ke snížení kvality vzdělávání. V příštím roce by měly univerzity hospodařit s částkou 21,6 miliardy korun, tedy asi o tři miliardy méně než v roce 2009. Za posledních deset let se přitom počet vysokoškolských studentů zdvojnásobil.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze