Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pražští rektoři kritizují, že nemají nárok na dotace z EU

Pražští rektoři kritizují, že nemají nárok na dotace z EU

30. 11. 2011 14:45, autor: ver

Praha - Pražské univerzity nedosáhnou na miliardy z Evropské unie, Praha jako bohatý region totiž nemá na peníze z EU nárok. V metropoli se přitom koncentruje věda i studenti z celé republiky. Výsledky ve vědě navíc budou rozhodovat o tom, která univerzita bude podle chystaného vysokoškolského zákona považována za výzkumnou a bude moci mít doktorské programy. Na tiskové konferenci to dnes kritizovali rektoři pražských vysokých škol.

Univerzity ze zbytku republiky budou moci v příštích letech čerpat až 40 miliard korun, za peníze se stavějí například obří vědecká centra. Do rozpočtu vysokých škol by navíc mělo jít příští rok asi o 1,2 miliardy korun méně a ministr Dobeš se nechal slyšet, že škrty školám nahradí právě evropské peníze.

"My už jsme byli rozděleni na ty bohatší a na ty chudší, a bohužel ty chudší jsou pražské vysoké školy. Praha je přitom koncentrát vědy," řekl rektor Vysoké školy chemicko-technologické Josef Koubek. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl připomněl, že z hlavního města jsou také všichni úspěšní žadatelé o podporu z Evropské vědecké rady (European Research Council). Podle Hampla jsou navíc více než dvě třetiny jejich doktorandů původem mimopražští a v metropoli se vzdělávají lidé z celé republiky.

Výsledky ve vědě a výzkumu navíc budou rozhodovat o tom, která škola by po reformě získala statut vědecké univerzity a s tím třeba i možnost vychovávat doktorandy. Takových by mělo být jen pár. "Mohou vzniknout velké rozdíly mezi fakultami v rámci jedné vysoké školy. Je žádoucí, aby slabá fakulta školila doktorandy jen proto, že bude součástí školy univerzitního typu?" tázali se také zástupci škol.

Například Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská v Ostravě už kvůli tomu započaly slučování, aby mohly být uznány jako vědecké centrum. Hovořilo se také o případném sloučení pražského ČVUT a VŠCHT. Zástupci obou škol to ale dnes nepotvrdili.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze