Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nové zákony podle rektorů příliš nepomohou

Nové zákony podle rektorů příliš nepomohou


5.12.2011, Euro, Strana 10, Monitor, autor: (yak)       


Vysoké školy


Dvojice zákonů, jež má změnit fungování vysokých škol a které by měla během prosince dostat do rukou vláda, se rektorům vysokých škol nelíbí. Jeden z nich – zákon o finanční pomoci studentům – dokonce Česká konference rektorů (ČKR) nedoporučuje přijmout. Zákon podle ní není výhodný pro studenty, ale jen pro komerční banky.


            Nadšení nejsou šéfové vysokých škol ani z nového zákona o vysokých školách. „I když starý zákon je v podstatě slepencem ne zrovna povedených paragrafů, vzhledem k tomu, že byl asi devatenáctkrát novelizován, je otázkou, jaké změny nová verze přináší,“ uvádí Josef Koubek, rektor Vysoké školy chemicko-technologické.


            Jedním ze sporných bodů věcného návrhu zákona je to, že zavádí praxi, podle níž by doktorandy mohly vychovávat jen školy univerzitního typu. Jejich počet by byl omezen podle toho, jak se věnují výzkumu. Od toho by se pak odvíjela výše podpory od státu. „Je třeba, aby společnost deklarovala, které vysoké školy by měly dostávat více peněz. Nesmí do toho ale vstoupit politikaření,“ uvedl rektor České zemědělské univerzity Jiří Balík.


            Problémem pro vysoké školy zůstává systém financování v souvislosti se snižováním rozpočtu, který by měl podle vládního návrhu klesnout o další miliardu a čtvrt na zhruba 19 miliard korun. V rámci šetření některé školy zkracují semestry a méně topí, mohlo by dojít k neotevření některých oborů. „Je problémem udržet na vysokých školách mladé talentované lidi vzhledem k tomu, jak nízká je konkurenceschopnost škol na trhu práce,“ říká rektor VŠE Richard Hindls.


            „Je dobře, když financování nebude fungovat jen podle počtu studentů, ale pokud se bude postupovat podle typů vysokých škol, mělo by se v případě univerzit jednat o podporu navíc. Aby mezi podporou vysokých škol nedocházelo k dalšímu rozdělování podobně, jako je tomu v případě podpory ze strukturálních fondů EU, která pražské školy znevýhodňuje, ač vychovávají studenty pro celé Česko,“ dodal rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.









Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze